餐厅: Itamama (荃新天地2)
资讯:

2022-02-04 295 浏览
撇低狗狗,出咗荃湾揾嘢食。本来好钟意鲎地坊的一间拉面店,但冇食一排竟然执咗,唯有随便喺附近揾个地方开餐。商场入面,间间餐厅的消费都唔低,当我同狗狗爸爸经过Itamama,对比之下,呢间餐厅的食物价格就相宜得多,而且佢提供唔少餐饮选择,咁就呢间啦!餐厅的装潢几有特色,工业风,餐台之间距离阔落,仲有唔少卡位。不过,望落似曾相识,餐厅装修同「胡须佬餐厅」 意乐有几分接近。点咗1个下午茶餐同1个午餐。下午茶餐系黑松露炒蛋Bagel配薯条,免费跟餐汤或热饮,而我就拣咗蘑菇忌廉汤。午餐就嗌咗鸡扒蛋盖饭配黑椒汁,跟餐加$10点咗冻奶盖朱古力。呢度的下午茶都几抵食,一嚟有Bagel比较特别,而且价钱唔贵,只系$41,再者而家适逢农历新年,餐厅依然提供下茶餐,仲要下昼2点已开始供应。我哋坐低之后都陆续见到唔少顾客入嚟帮衬。黑松露炒蛋Bagel配薯条:个Bagel外脆内软,仲几饱肚;食到炒蛋里面的黑松露味道;薯条粗身,炸得香脆。呢个下午茶餐虽然唔算好大份,但就几精致!蘑菇忌廉汤细细碗,汤入面有搅拌后的蘑菇粒粒,味道唔错。鸡扒蛋盖饭的黑椒汁有少少辣,黑胡椒味重,几惹味。蛋的份量颇大,估计有2-3只炒蛋,啲蛋
,唯有随便喺附近揾个地方开餐。

!蘑菇忌廉汤细细碗,汤入面有搅拌后的蘑菇粒粒,味道唔错。

鸡扒蛋盖饭的黑椒汁有少少辣,黑胡椒味重,几惹味。蛋的份量颇大,估计有2-3只炒蛋,啲蛋完全覆盖碟上面的饭。鸡扒细块咗啲,但胜在香脆有鸡味。以$61的价钱,能够喺商场的餐厅坐得舒舒服服咁食到个午餐,都算系咁喇。冻奶盖朱古力够朱古力味,但就比较甜,而奶盖占咗1/3有多,虽然尝试过将朱古力同奶盖搅匀,不过因为奶盖系泡沫,两者好难混合,所以饮完杯里面的朱古力后,为免成肚气,都无办法吞埋啲奶盖泡沫。论份量,呢杯冻朱古力实际上系几少架。

食嘢的时候,突然抬头望到一个细招牌,写住Itamama,隔离有个细啲的中文字「意乐」。原来,呢间真系意乐嚟!可能我孤陋寡闻,原来意乐除咗以胡须叔叔做招牌,仲有佢自己的「副线」。店入面除咗呢块招牌好低调咁提到意乐外,其他细节位都只有Itamama的字样~~