2023-08-28 1005 浏览
今日约埋老友食生日饭,佢先前建议黎呢间活一鲜食日本料理,所以今日就出远门黎到大角咀食饭啦,小店坐位较少所以最好就book左位先,我地5点55分到仲准备中,等到6点就岩岩好开门入得啦。小店落单方式系写点心纸,落单后我地叫枝清酒饮下,叫酒要由经理介绍各款酒既味道睇我地钟意边款,最后选择呢枝凤凰美田,有果香味入口都几醇,几易入口。葱吞拿鱼腩饭老友话黎亲都要食,就先叫一碗黎,其实就系吞拿鱼蓉饭,面头铺左好多鱼干丝,我觉得比较普通。鲜寿司拼盘 银鳕鱼干银鳕鱼干烧得香脆,作为佐酒小食一流,寿司拼盘有10件寿司加2件玉子烧,寿司既食材都新鲜,军舰既紫菜都脆,不过要即食,摆多一阵好快腍了。烧牛脷 牛油焗杂菇烧牛脷有2串,薄烧口感都正常,牛油焗杂菇有d惊喜,主要系金菇,但好香口,推荐一试。烧茄子 牛油烧日本甜薯烧茄子略为失色,烧得唔够仲有d生,茄子肉仲痴皮,而且无乜调味只系加左d木鱼系面,比较单调,麻麻地,烧甜薯就正常,烧过既甜薯会更香口。芒果炸虾卷特别卷物,但芒果同寿司又真系唔太夹,都系分开好食d。厚烧玉子(甜) 烧日本松叶蟹膏玉子烧加左高汤,口感软滑仲几甜,烧蟹膏几正,仲有少少蟹肉,值得一试。炸

凤凰美田

葱吞拿鱼腩饭

葱吞拿鱼腩饭

寿司拼盘 银鳕鱼干

鲜寿司拼盘 银鳕鱼干

烧茄子 牛油烧日本甜薯
烧茄子 牛油烧日本甜薯

芒果炸虾卷
特别卷物,但芒果同寿司又真系唔太夹,都系分开好食d。

芒果炸虾卷

炸鸡软骨 吉列生蚝
炸物叫左鸡软骨同炸蚝,炸物香口野正常发挥。

魔鬼鱼鱼翅干
食左咁多野其实都饱,但仲有d酒就谂住叫个佐酒小食黎送下酒,就叫呢个魔鬼鱼翅干,不过太咸了,咸到好似食左成口盐咁,每人食左一条就放弃,唔知系厨房重手左定系点。
魔鬼鱼鱼翅干

整体黎讲小店水准我觉得正常发挥,高质称不上,食物质素有好有唔好,食材用料几好,烧物方面有进步空间,服务方面算唔错,价钱唔算太贵中规中矩,另外一提就系晚上7点半前离座有85折。

凤凰美田
鲜寿司拼盘 银鳕鱼干