2023-07-24
上星期六放工太夜,本身谂住去赤柱食饭,因为太夜所以都系留喺沙田,又想食啲类似嘅外国嘢,行吓行吓就见到呢一间,记得湾仔有分店,不过一直都未食,夜晚八点几,等咗一阵位就有得入啦。餐厅有一大部份侍应都系外国人,好Nice, SeT dinner都逐样介绍吓,又可以加钱叫生蚝同埋酒,不过揸咗车,所以最后叫咗花茶,不过都嗌咗几只生蚝过吓口瘾。Tomato basil soup,饮得出仲有好丰富嘅蕃茄肉, basil咪又好出,上面淋咗橄榄油香口好多。Pork belly bites,猪腩肉嘅皮烤得好脆,就咁食有啲干,但加左青柠汁就啱啱好。4件生蚝,平时都会配Tabasco,餐厅沟咗一杯仔黑醋汁,惊喜地好食,柠檬任用一啲都唔孤寒。花茶有三款,我叫咗anti stress,因为返工真系太攰了。花茶都用茶壶上,起码饮到三四杯,好抵,仲有Lotus饼干,好似欧洲Cafe咁。佢主菜叫左法式油封鸭腿,要加$20,鸭腿嘅size同外国差唔多,都系唔算大只,不过肉质好柔嫩。佢配咗一个砵酒酱汁,下面嘅薯仔意粉同埋椰菜都即刻变得好惹味。我就拣咗软壳蟹risotto ,唔使加钱,饭底好creamy,唔会太硬,不过柠檬汁
我就拣咗软壳蟹risotto ,唔使加钱,饭底好creamy,唔会太硬,不过柠檬汁唧上去软壳蟹嘅时候,好容易滴到落饭,饭整酸咗冇咁好食,要小心啲。
老公全晚最爱呢件柠檬挞,佢比出边一般嘅冇咁酸,上面嘅cream亦都好清新,一啲都唔Heavy。
埋单连加一每人300几,都算几抵食,食到饱住走,系两人枱张枱细少少,餐碟有啲迫。