2019-09-12
今日晏就经过观塘 路经巧明街見到新开左一间新嘅潮洲菜- 潮荟轩由于好耐都冇食过潮洲菜 所以我地就上左去试下啦!⼀入到去 侍应就好好招呼 坐左入去之后 侍应就俾功夫茶我地 细细杯几开胃 点⼼⽅面 我地就嗌左叉烧肠 雪山叉烧包 潮州韭菜果 葱油海蜇 叉烧肠潮州韭菜果葱油海蜇雪山叉烧包叉烧肠皮薄馅靓 叉烧味好出 口感好好 雪山叉烧包味道好够 吾似出面啲空气面包咁 好足料 但系如果个外观可以再胀啲 会再靓啲 再吸引啲潮州韭菜果 简单嘅馅料 韭菜味好出 好少系一般酒楼食到韭菜果 简单又好味葱油海蜇 酸酸辣辣好开胃 之后仲嗌左潮洲招牌 两面黄 煎得好脆身 加埋糖同醋作配搭 对于吾系成日食潮洲菜嘅我黎讲 系一个新尝试 几特别 ⼤家一定要试下两面黄 食潮州美食 当然吾少得嗌卤水 我地嗌左卤水鹅件 底下再有卤水豆腐 卤水好入味 值得一试卤水鹅件依间新开嘅潮州酒楼真系好值得一试 食物款式好多 服务态度都好好 环境舒适 吾会太逼 经过观塘要试下!
見到新开左一间新嘅潮洲菜- 潮荟轩
坐左入去之后 侍应就俾功夫茶我地 细细杯几开胃