2020-10-10 249 浏览
张公馆系一间新派中菜馆,之前已经食过铜锣湾店,质素几高,见最近尖沙咀都开左分,加上最近限聚令终于放宽返做四人,所以就约朋友黎聚下。虽然开饭网冇讲,但搭电梯时见倒原来而家做紧八折。尖沙咀分店同铜锣湾店最大分别系哩度主打食潮州菜,除左传统潮州菜卤水鹅、糖醋面、福果芋泥之外,佢地亦加入左唔少新派菜式,点完菜,先黎每人一杯功夫菜先。茗茶$20/位,虽然有啲小贵,不过见佢茶壶入面有大大个茶包,加左好多次茶都仲有味,加上有火炉热住,都叫做交足功课。小碟$18/碟,收费正路,酸菜好开胃。糯米卷 - 糯米软糯,面包软熟。卤水拼盘 - 入面有卤水鹅片、鹅肉、鹅肝、鹅肾、鸡蛋同豆腐。卤水汁浓郁得黎唔会太咸,鹅肉同鹅片肉质细嫩唔会太鞋口,鹅肝虽然唔似法式鹅肝煎过咁入口即融,但食落都唔会太实,鹅肾有咬口唔会太硬,豆腐好滑,索晒卤水汁好好味。蛏子皇炒蛋番茄蓉 - 番茄蓉用左大量番茄,再加埋两大只蛏子同炒蛋,番茄蓉味道浓甜,蛏子够大条又爽口,炒蛋都好滑,非常好饮。韩牛炒蛋番茄蓉 - 哩个番茄蓉汤同头先个汤分别在于蛏子换成韩牛,韩牛滚到七成熟就拎上黎,肉质仲好嫩滑,比起蛏子,个人觉得韩牛同个番茄蓉更加夹。糖醋伊面

点完菜,先黎每人一杯功夫菜先。
糯米卷 - 糯米软糯,面包软熟。
糯米卷
卤水拼盘

韩牛炒蛋番茄蓉
糖醋伊面 - 外脆内软嘅糖醋面系其中一样我最钟意食嘅潮州菜式,哩个糖醋面中间柔软,外面松脆唔过硬,加埋砂糖同镇江醋几好食,但如果再脆多少少更好。
糖醋伊面
糖醋伊面
福果芋泥 - 芋泥好香甜软滑,不过都几饱肚,最好有返两三人share。
福果芋泥
桃胶莲子百合红枣糖水 - 桃胶系女士养颜恩物,食落似啫哩,糖水唔会太甜,味道唔错。
桃胶莲子百合红枣糖水

总结,香港唔算多地方食倒潮州菜,张公馆嘅潮州菜做得唔错,我几钟意佢地加左啲新菜式,多啲选择冇咁闷,环境干净坐得亦舒服。
糯米卷
卤水拼盘