2022-05-16 1381 浏览
一向都中意食饺子,亦知道太子有几间出名饺子店,一早已经想黎试,但特登由新界出到九龙只系食饺子又好似又D嘥时间,咁啱今次同友人去星际试耳机,可以顺便试下人气饺子店😏。当晚落住大雨,6点3黎到,唔洗等位可以直入。秘汁鸡肾 $22份量唔少,应该有3-4只肾;卤水汁偏甜,鸡肾入味,但肉质好淋,似食紧猪展肉多过肾,可能卤肾就系咁嘅texture😦,但唔系我杯茶。芝士粟米鲜肉煎饺 $52+2(转煎饺)十个有九个都赞好,紧系要试试。饺子煎到两面金黄,令人垂涎三尺!! 芝士可以做到少少拉丝,效果无餐牌上咁夸张,不过拉唔拉到丝对我无影响,唔会有加分。淡淡芝士味,加埋数量唔多但几甜嘅粟米粒,整体唔会好漏,唔错。紫菜鲜肉汤饺 $49由于当晚韭菜饺已经售罄😮,加上好多款饺子友人都唔食得,筛选之下得番紫菜饺。饺子胀卜卜,一望就知皮薄多馅。咬落饺皮有惊喜,居然带弹性!!! 内馅同饺皮一样弹牙,估计肉馅有打到起胶先包;紫菜多过肉,正中己怀,紫菜味浓、汤汁又唔会好油。另外,椰子鸡汤都多人赞好,饮落除左有椰子味外,好似仲有花旗参味,个汤唔浓味,配饺子可以,但配面就唔好🤔,因为个面会冲淡左个汤,我十只汤饺加米线,初初都仲

当晚落住大雨,6点3黎到,唔洗等位可以直入。

秘汁鸡肾 $22
秘汁鸡肾

芝士粟米鲜肉煎饺 $52+2(转煎饺)

紫菜鲜肉汤饺 $49

紫菜鲜肉汤饺

另外,椰子鸡汤都多人赞好,饮落除左有椰子味外,好似仲有花旗参味,个汤唔浓味,配饺子可以,但配面就唔好🤔,因为个面会冲淡左个汤,我十只汤饺加米线,初初都仲有椰子味,但中段开始个汤变左面粉味😨。另外,个菜脯好辣又唔香😩,配落个面无升华之余,仲辣到食唔到,最终浪费左个面。

提提大家,记得落单果阵讲清楚面底加边款饺😅。事源,友人本身谂住食煎饺配汤粉,而我就斋食汤饺,点知职员将个面放落汤饺度…..无计啦,要怪就怪自己落柯打果阵无讲好😞(我只系顺序讲汤饺、煎饺加米线)。

原来呢度有生饺卖😲,但餐牌无写,所以唔知系咪同堂食一样价。
2022-05-13