2018-12-12 353 浏览
临近圣诞,公司今年话唔派gift voucher,改为比我地自己decide食d咩,净系中意食既我,就当然拉埋honey去食好西啦!依稀记得honey前排话想食西班牙菜,于是我就系openrice揾到呢间西班牙私房菜——「Sabor Spanish Touch Private Kitchen 」好多时呢d私房菜一晚唔会serve好多枱,我地提前大约一星期打去呢间订位既,好彩又订到㖞!原来餐厅话只要提前2日bk枱就okay。我地今晚有 4款Tapas、Soup、Sherbet、Paella、Dessert。价钱就$530一个,我地仲加左Sangria($90@)同upgrade左Paella($150@)。Sangria ($90) Pre-order only呢一个Sangria,系book枱既时候,就要讲定,因为餐厅话呢款西班牙水果酒,系要8小时既酝酿过程,用左4种酒mix埋,再加入左多种水果。成杯酒好sweet好易入口,好似饮紧果汁咁,好岩女仔饮。Tomato Garlic Toast大厨用新鲜蕃茄、蒜蓉同橄榄油,制成一个新鲜蕃茄酱,入口清新,又唔会太清淡,配埋个多士一齐食,而厨房

Sangria
Sangria ($90) Pre-order only

Tomato Garlic Toast
大厨用新鲜蕃茄、蒜蓉同橄榄油,制成一个新鲜蕃茄酱,入口清新,又唔会太清淡,配埋个多士一齐食,而厨房就好细心咁将香脆多士切成幼条,我终于唔洗食到成枱都系碎啦!

Clams in Green Sauce
「咋」一声上枱既呢个蚬,加入左新鲜鱼汤、蒜蓉同白酒,炽热既铁板将酒精蒸发,鱼汤既香味乘机散发。而蚬肉方面,只只都饱满结实,带有海水既味道。

Grilled cuttlefish with Green Aioli
Aioli,大蒜蛋黄酱,系地中海料理中常见既酱汁,系由蒜蓉、橄榄油、蛋黄整成,而sabour就加入埋蕃茜,就变成green aioli,而呢个sauce系foam状既,充满空气感。加上爽口鲜甜既墨鱼粒,味道更加丰富。

Garlic Shrimp in Oliver Oil
「咋咋」两声上枱既呢个蒜片虾,直情见到d橄榄油系度跳舞咁,大厨先将蒜片、辣椒、橄榄油加热,将蒜片同辣椒既香味迫出,再放入大虾,吸收哂蒜片既香味,辣度只有一点点,怕辣既我都完全接受到。

Gazpacho
蕃茄冻汤,有切成细粒既西班牙肠,亦有大量既蔬菜,汤主要用新鲜蕃茄打成,汤质较浓,配搭埋反西班牙肠小小辣味,成个汤酸酸辣辣咁,好开胃。

Mixed fruit Sherbet
好清新既杂果雪芭,on top有一粒粒既黑醋鱼子,厨师话呢个系刻意的清新,可以比我地清一清味蕾,以迎接阵间既paella。

Jumbo Seafood Paella
身为海鲜迷既我地,加左每人$150(姐系$300),upgrade变jumbo既,多左龙虾、带子、鱿鱼、蚬,成个画面即刻好治愈,即刻打个卡先。
饭系用左x米,加入左大量鱼汤、虾汤,成个paella既主角就系个饭。饭入面亦有八爪鱼粒洋葱等等配菜,食落口感丰富。

Tiramisu foam with homemade Orange Gelato
Tiramisu 同样用气枪打出黎,口感较light,微甜。可能会有错觉,以为有杏仁系裹面,其实系氮气味道。食既时候,舀埋底部既消化饼碎一齐食,入口又脆又软。
仲有homemade orange gelato,Gelato比一般雪糕light好多,冇咁多fat,食完唔洗有罪恶感。

总结黎讲,Sabour真系几岩谈情or谈心黎,环境清静,同其他客人又有一定既距离,就算密密倾密密讲,都唔怕隔离听到会引起尴尬。同埋呢度有样好欣赏既系,每一道菜式,staff都会简单介绍下,我地又问下呢样果样,成个氛围好relax,呢样应该就系私房菜既吸引点之一啦!
2018-12-04
庆祝纪念