2019-09-05 59 浏览
唔同嘅中菜都食咗好多次,但系又高级又好味嘅中菜真系好少有㗎,今次就去铜锣湾呢个高级地带食咗一间爆炸性好味嘅地道上海菜,等我一一向大家介绍下。张生记位于铜锣湾地带,门面装潢碧丽,灯光鲜艳得很,一睇落去感觉高级,内里环境十分舒适,盘碟摆布100分啦。老鸭煲: 店员主动向我哋介绍,系用咗精挑细选嘅老鸭并且炖煮咗非常耐既时间,确保味道浓郁并且滋润。馅料十分充足,包含金华火腿,竹笋等等高级食材,饮落口浓郁美味,亦都感受到新鲜嘅口感。鸭肉食落去一啲都唔老,反而食到嫩肉嘅感觉。秘制双拼: 鱼饼弹牙鲜甜,咬落去有啖啖肉嘅口感,但系一啲负担都冇,咬落口口感十足非常清新。鱼肠口味浓郁,同样不失弹牙口感,值得一赞啦。捞汁海蜇头: 作为一个清爽嘅开胃菜,可算是十分出色,海蜇咬落去充满口感,有弹牙并且烟银嘅口感,酱汁清爽开胃,咬落去酸甜得宜,值得一赞。黄金脆豆腐:豆腐非常嫩滑,酥炸口感恰当得宜,咸香十足。杭州熏鱼:酱汁浓郁美味,增添左不少独特风味。鱼肉熏得十分酥脆,咬落口食到啖啖肉嘅感觉,虽然系鱼肉,但依然不失口感。东坡肉:味道浓郁,脂肪同肉嘅比例恰如其分,配合埋餐厅附近嘅馒头一同食用,将油腻嘅感觉彻底减却,值

老鸭煲

秘制双拼:

捞汁海蜇头

黄金脆豆腐

黄金脆豆腐:豆腐非常嫩滑,酥炸口感恰当得宜,咸香十足。

杭州熏鱼

东坡肉

东坡肉:味道浓郁,脂肪同肉嘅比例恰如其分,配合埋餐厅附近嘅馒头一同食用,将油腻嘅感觉彻底减却,值得一赞。

龙井手剥野生河虾仁

龙井手剥野生河虾仁:虾仁弹牙爽口,龙井清新却有苦涩滋味,食落去有一阵阵嘅清新亦都有淡淡茶香,风味十足。

菊花糕

菊花糕:菊花香融入口中,入口即溶,糕点并唔会松散,咬落去啖啖清新,值得一赞。

咁高级嘅上海菜真系好少地方可以食到,希望嚟紧有更多嘅机会可以食到就好啦!
老鸭煲
秘制双拼: