2010-01-11 22 浏览
之前曾经因为米芝莲到过北角阿鸿小食,试过一款芥抹鸡脚筋,做法特别个味道麻麻,今天与朋友到宠物街胜利道,路过一间饺子店,发现有款叫酒醉鸡脚筋的小食,于是入去试试。座低后发现原来间舖虽然细,但食物有好多选择,首先点了酒醉鸡脚筋,然后加两个酸辣汤,一牒羊肉酥饼,再加个十三么饺子及一个鲜茄饺子。先试鸡脚筋,相信绝对比用芥抹做好得多,酒味十分浓,咬落弹牙,非常好。然后试个酸辣汤,比一般所谓的上海舖做得出色,用料多兼酸辣比例啱啱好。跟住试个羊肉酥饼,因即叫即整,上枱时还是热辣辣,最啱呢种咁冻既天气试,朋友不大喜欢食羊,试过后亦觉得好味,不太酥,不食羊的人亦可以接受。最后试饺子,太多款关系,已经不记得边款打边款,不过可以食得出唔同味道,啱想试新嘢既朋友。另多再加的鲜茄饺子,虽然清淡,但原来番茄做既饺子又几好味,于是临走时加咗外卖买俾屋介人试。因为唔多好意思影相,所以无相俾各位睇。不过下星期会去试多次,因为问过老板娘,原来佢地都有款面同阿鸿小食既虾籽捞面差唔多,不过用既虾籽正好多,因为食次已经试得太多嘢,所以留番下次再试。呢餐价钱虽然贵,但以呢个区啲舖租嚟讲亦自合理,值得推介。

呢餐价钱虽然贵,但以呢个区啲舖租嚟讲亦自合理,值得推介。
2010-01-10
  • 酒醉鸡脚筋、酸辣汤、羊肉酥饼