2024-09-06 159 浏览
放工唔知食咩好,系网上揾到间法国菜,一于同朋友黎试下😋餐厅装修似平时睇戏果啲咁,好有feel😍由于朋友有酒精敏感,所以我地净系嗌左个set,无饮酒🫠Pissaladière洋葱炒到焦糖化,好香好甜,完全冇洋葱嘅涩味Salade d' endives a' la fourme d'ambert🥗🧀沙律菜新鲜爽脆,啤梨香甜微酸,配上蓝芝士同核桃,口感同味道层次都好丰富。同埋佢嘅蓝芝士都算易入口,唔会好重口味,除非完全唔食芝士😆Tarte au champignons,sauce d'ail cremeuse蘑菇挞嘅挞皮非常香脆,好香牛油味,菇既份量好多。另外配上蒜香忌廉汁,汁嘅味道唔算好浓,啱啱好可以点缀到蘑菇同埋挞皮嘅酥香😍Navarin d'agneau printanier🍖烩羊肉嘅火侯控制得好好,肉质偏瘦好淋,羊肉会得非常入味,有肉味得嚟唔会好重骚味Tarte tatin d'abricot,sorbet pistache新鲜杏甫配开心果雪芭,第一次食新鲜杏甫😯系酸甜爽口,同开心果雪芭好夹,值得一试😋🍴

Pissaladière
洋葱炒到焦糖化,好香好甜,完全冇洋葱嘅涩味

Navarin d'agneau printanier🍖