2021-01-12 482 浏览
今日在上环吃完午饭,大家行完街想坐低tea 吓,朋友在网上search到呢间在同区的咖啡室,于是入去试吓。店内座位不多但相当cozy, 店员态度友善。我哋order 咗一个Brunch set 加两杯咖啡。Brunch set头盘:南瓜汤有南瓜味,可惜唔够热主菜:Avocado Croque - Madame(法文Croque 系香脆的意思,Madame系夫人。个人将佢翻译成「牛油果脆脆夫人」)这可以说是法国Croque Madame sandwich 的改良版。吐司用一块比较厚的法式长棍面包做底,覆上一层mozzarella cheese, 白汁用Wasabi 代替法式芥末,混入牛油果,味道唔辣但轻松地打开了味蕾。传统法式Madame脆脆同Monsieur (法文的意思系先生)脆脆嘅主要区分系Madame在吐司最上层加了一只荷包蛋。这店用上「流心」日本温泉蛋,更是讨好。香脆的芝士烟肉撒在蛋上增加口感。吐司旁边放上薯蓉同新鲜沙律菜,卖相同味道都很正,有惊喜👍值得一提,店中的餐具系金色,非常精致,可惜我冇影低。Brunch set 加$20有一杯价值$40的cappuccino.手打咖啡
店内座位不多但相当cozy, 店员态度友善。

我哋order 咗一个Brunch set 加两杯咖啡。

Brunch set
头盘:南瓜汤
有南瓜味,可惜唔够热
跟餐的南瓜汤

值得一提,店中的餐具系金色,非常精致,可惜我冇影低。
Avacado  Croque-  Madame

Cappuccino

手打咖啡亦做得相当出色,Latte同Cuppucino的拉花系唔同㗎

啲牛奶打得好绵密,咖啡唔使落糖都唔苦,好好味。
Latte

Café Life有水准,有时想同朋友饮杯咖啡,但系又想有少少高质食物一齐share,这间有法式原素的咖啡店绝对系一个好选择。
今次三人平均每位消费$55,价钱比连锁咖啡店更化算。大赞朋友今次𢵧得好
2021-01-08
跟餐的南瓜汤