2014-12-31
新加坡过江龙「莆田」以卖福建莆田菜为主,今年7月先落户晌利舞台,估唔到事隔5个月,就再晌荷里活广场扩展版图。12月13日仲搞咗个「手工制作示范暨公众试吃日」,一连几场招待公众人士,完全免费,无任何附带条件,唔使买乜买物,实行让大家齐享美味福建菜,真心有福同享。店内嘅环境骨子古雅,薄荷绿衬白,啡白格仔地砖,假百页窗,都有种复古风。有圆枱、方枱、梳化卡位,编排都唔算密,所以,感觉悠然自得。除咗喺试食日,亦喺店方嘅「世界最大燕皮(扁肉皮)」挑战「健力士世界纪录」发布会,所以,为隆重其事,诚邀方培清师傅示范擀制燕皮,当日就有幸一睹大师嘅传统手艺,果然手工熟练,叹为观止。有关「莆田」嘅故事就唔再多讲,有兴趣可以睇睇小弟之前晌利舞台店嘅食文分享(http://garycwm.blogspot.hk/2014/07/putien.html),跟住落嚟就跟大家分享当日部份美食。虾苗伴紫菜软软潺潺嘅紫菜,莆田特产,采割头一朕长成嘅紫菜,产量少,营养高,鲜嫩有咬口;伴上虾苗,衬以香醋,酸香醒胃!冰浸苦瓜不愧刀工幼细,碧绿嘅苦瓜切得薄透,沾蜜糖食,清甜中有回甘,而苦瓜口感爽脆凉快。土笋冻上次食土笋冻都无乜难
虾苗伴紫菜
上次食土笋冻都无乜难度,今次再遇,当然无咩问题啦。其实对昆虫食物一向有戒心,灼沙虫算喺个别嘅例外,主因都喺灼完出嚟个样无咁核突,入口烟烟韧韧似食海蜇咁,加上汤冻爽爽滑滑,所以,卖相、口感都无咁吓人。
有无「九转」就无数,但一望就知一圈又一圈卷成,极具层次。因为卤得入味,不过,觉得今次去肥膏无上次做得咁彻底,但食落仍然唔会有臭味,而口感软腍,又喺一道手工菜。
因为试食关系,几个人分享小小一碟,但都够晒滋味。外观跟广东菜嘅红烧豆腐差无几,豆腐的确嫩滑富豆香,不愧自家制,无用来货。配以厚肉嘅冬菇及清甜嘅蜜糖豆,稍嫌个蚝油茨浓咗少少,觉得会影响个豆味突出性。
好怀念个燘黄瓜鱼(黄花鱼),虽然小弟未算鱼痴,但以自创2.5分钟快速蒸煮法,只落姜葱、海盐,再无其他添加,鱼肉真喺嫩而超滑,啖啖鱼鲜味,但温馨提示就喺骨多,要小心。
既然要以燕皮挑战健力士世界纪录,今日试菜又岂可无「莆田扁肉汤」呀!偏肉喺一啲细细粒嘅福州燕皮饺,燕皮喺揾猪肉擀制,好讲功夫同耐性,汤头清而鲜,扁肉入口滑溜而有韧劲,颇有特色。
试食版当然细份少少,但味道不俗,尤其米粉个口感,真喺超幼细,有啲似食银丝米粉咁,最好就喺炒得爽身不糊口。此外,米粉内有唔少海鲜,如鲜虾、蚬肉,又加入唔少配料,如紫菜、花生、西芹等等,认真丰富。