2023-04-01 331 浏览
之前见到openrice有comment话呢间餐厅服务差,我都唔太相信,以为只系个别观感问题,点知原来真有其事。我地6位本身book左20:00,因为惊冇位所以提早左1个月book位,谂住可以有好位置坐。去到当日,我地早左13分钟到现场,入到去得番3个客喺右边中间位,两个侍应执紧位,女侍应用少许不耐烦语气话未准备好,唔俾我地逗留喺入面或门口玄关位,要喺出面等。呢样其实就冇乜大问题,但去到20:00就精彩喇。入到去,见到已经有5个新客(3+2)坐低喺左边,右边有2个旧客仲喺度,然后男侍应居然话“未有位,要再等一阵“,系“未有位“,系“未有位“,系“未有位“呀!我地提早咁多book位,又提早到达,换来嘅竟然系“未有位“?我地早到嘅就冇位,迟d到嘅反而有位坐?what?跟住男侍应话可安排我地坐2个旧客两旁,到佢地走左再安排调番位。呢样我地梗系接受不了啦,食omakase要“分开坐“,要“分开坐“,系“分开坐“呀!what? 咁同茶餐厅搭枱有咩分别?呢个时间火已经开始嚟,但更严重嘅系,男侍应解释话因为𠮶2个旧客系老板朋友,老板招待紧,所以唔可以得失。因为系老板识嘅所以佢地超时都冇问题,可以坐几

呢个时间火已经开始嚟,但更严重嘅系,男侍应解释话因为𠮶2个旧客系老板朋友,老板招待紧,所以唔可以得失。因为系老板识嘅所以佢地超时都冇问题,可以坐几耐都得?老板朋友就至高无上,我地d平民就可以欺负?what?

我再质问佢一会儿,佢先肯去同𠮶2个旧客交涉,然后安排佢地坐侧门出面bar枱。你话系咪只系个别侍应问题?No! 因为呢个时候老板喺侧门入嚟,只系帮手拎为佢“高级“朋友准备嘅甜品,但完全冇谂住过嚟同我地say sorry,而两个侍应该都一样歉意欠奉。咁嘅服务,究竟我系去紧食omakase定茶餐厅呢?

顺带一提,唔睇唔知,原来呢间餐厅源自大陆?上面有8间分店,而铜锣湾呢间系第一海外分店。有冇关系我就唔知,只系陈述出来for your information。

讲左咁多,费时俾人话我只讲服务态度,都讲下师傅同食物。师傅手势同态度ok,有介绍每道菜式,但好少同客人交谈,且每次都系一次性准备全餐厅食物,未能依据客人进度调节 (老板贵客我都唔知喇!)。食物方面,尚算新鲜,鹅肝吞拿鱼寿司同矶煮鲍鱼几好食,但其他全部都普普通通。

整体而言,498嘅set系合理但唔太有记忆点,连埋服务态度嚟睇,不值,完。

庆祝纪念
生日