2024-01-18
话晒系2024年嘅第一餐,点都要写个post纪录吓。午市时间到访,每人点了一个3-course (HKD198)午市套餐,先唔讲食物质素,价钱喺湾仔(西餐厅)嚟讲唔算贵啊。午市套餐有前菜、主菜、甜品及饮品 (咖啡/茶/汽水,其他饮品要加钱)。▫️前菜:Seafood tartare, caesar salad▫️Main course: Spaghetti Carbonara Iberico, Dry-aged USDA Beef Ragu两个主菜上枱先发现原来叫咗两碟意粉😂我想讲两碟意粉各有特色,讲味道嘅话我觉得”Spaghetti Carbonara Iberico”就突出啲,食材有两款肉类-风干猪面颊肉及黑毛猪火腿,同埋温泉蛋。意粉比我想像中好食😄真系做到Al dente水准呀😋服务方面我真系好耐冇喺香港感受过有服务嘅餐厅😆女店员好有耐性咁讲解餐牌上每一道菜俾每一枱客人知,连餐牌上要加钱嘅项目都解释得好详细。虽然我哋只系食一个每位$198嘅午市套餐,但系服务真系超乎我想像嘅。餐厅环境舒服,当日都坐满7成客不过一啲都唔觉得嘈吵。