2024-09-02 525 浏览
呢间店叫横滨家系町田商店. 一讲到到家系, 就唔系咁容易用一把尺去量度, 因为分支之多, 派别之阔, 唔系求求其其做少少research可以定到位.不过加埋横滨两个字, 应该香港人都唔会陌生, 因为去得日本旅行, 不难会经过一间横滨家系嘅拉面店. 但横滨家系又即系咩风味呢? 我去食之前, 都未有一个刻板印象, 亦唔知应该期望d咩.呢一间店, 坐落 Airside 呢间咁新嘅商场, 环境好难唔比到满分. 不过, 好似味吉洋一话斋, 要比, 当然要用味道分胜负啦!横浜终极Max拉面🍜香味 (2/5) - 较薄弱, 唔系太闻得出系咩味面条 (2/5) - 面嘅粗度系有得拣, 幼或粗. 我就点左粗面. 同一般拉面店一样, 落单时系冇得拣面嘅硬度, 点知... 太稔太糊啦, 似咩啦, 似平时煮即系面, 落少左水, 煮耐左, 亦冇过冷河, 我谂为, 呢个咁糊嘅面, 去配一个咁杰咁浓嘅汤, 非常地唔夹.汤头 (2.5/5) - 汤嘅味, 系猪骨为主, 酱酒嘅味反而并唔重. 不过, 汤太杰太咸, 而个面又糊又稔, 一食落口, 因为索左大量嘅汤汁, 个咸味仲倍增. 再加上, 油量我觉得太多, 太油腻啦.
横浜终极Max拉面🍜
横浜终极Max拉面🍜

香味 (2/5) - 较薄弱, 唔系太闻得出系咩味

汤头 (2.5/5) - 汤嘅味, 系猪骨为主, 酱酒嘅味反而并唔重. 不过, 汤太杰太咸, 而个面又糊又稔, 一食落口, 因为索左大量嘅汤汁, 个咸味仲倍增. 再加上, 油量我觉得太多, 太油腻啦. 不过咁, 实说, 汤嘅味道本身系几讨好嘅.
配料 (2/5) - 叉烧同蛋中上啦, 还可以.

鹌鹑蛋系一个几特别嘅点子, 但系鹌鹑蛋本身过熟, 个面本身都够糊, 个鹌鹑蛋一咬落去, 因为全熟蛋黄再推波助澜, 口感变得糊上再糊, 有d难顶.

仲有一”住”菠菜, 煮到稔稔烂烂, 咁唔驶我多讲个口感会再变成点啦.
整体 - 不推荐.
题外话/补充资料: 其实, 只要佢加返d口感清爽嘅白葱或芽菜去中和返咸同油腻嘅味道同口感, 可能会好D.
2024-09-02