2018-07-19 256 浏览
上次朋友带过我个嚟食,今次佢有捉我嚟呢间食啦。终于明白点解佢食极都唔厌,因为呢度食物真系层出不穷。上次冬天嘅时候黎食,朋友就叫咗好多刺身。当我今次都本着嚟食刺身嘅心,竟然今次食嘅嘢真系好有惊喜。明明朋友呀话减紧肥,食啲清淡D嘅嘢但系约我你食鮨一,我就谂食刺身减肥咁奢侈,点知呢度真系有好高质嘅野食而又唔怕肥。一开始佢话系粟米、苦瓜、沙律我都有少少惊,估唔到佢真系黎食菜减肥。所以我都叫咗碟刺身,同埋少少炸物串烧佢比我呢个食肉兽吊命😂但系原来佢叫嘅蔬菜都真系好好食。呢个宫崎县超甜粟米,之前都有听过话日本有只白粟米好甜好好食,今次终于食到啦。之前未食过生粟米,呢只白粟米生食都好甜好爽脆,好多汁,估唔到日本真系咩都有。海葡萄蕃茄沙律份量都几多,亦都好多海葡萄。之前有朋友去冲绳都买过海葡萄返嚟,𠮶阵时食就觉得好咸,但系今次呢个海葡萄沙律有好清新㖞,海葡萄咬落去一粒一粒爆开嘅感觉好得意,蕃茄鲜甜,海葡萄大带少少咸味但唔over,呢个配搭唔错。一开始佢话系呢个日本冲绳苦瓜,我话唔好啦我唔系好识苦瓜㗎,佢同我讲呢度苦瓜唔一样㗎试吓啦,佢真系冇呃我。咁当然唔可以话苦瓜唔苦,但系冇平时食𠮶啲苦味咁强,反而带
但系原来佢叫嘅蔬菜都真系好好食。
宫崎县超甜粟米
日本海葡萄蕃茄沙律

日本冲绳苦瓜

一开始佢话系呢个日本冲绳苦瓜,我话唔好啦我唔系好识苦瓜㗎,佢同我讲呢度苦瓜唔一样㗎试吓啦,佢真系冇呃我。咁当然唔可以话苦瓜唔苦,但系冇平时食𠮶啲苦味咁强,反而带点甜味再回甘。
蜜柑雕刺身

我期待已久嘅刺身,今次叫咗个蜜柑鲷,店员介绍话系食蜜柑大嘅鱼,佢仲配埋一个酱汁,食落真系有蜜柑橘子嘅甜香味,鱼肉爽脆新鲜,配埋酱汁清新开胃。呢到刺身真系冇得弹。
日本马粪海胆手卷

再嚟一人一个马粪屎海胆手卷。上次你食过海胆杯,都知道呢度嘅海胆好新鲜,好甜美,好creamy,好香浓,所以海同一定要再叫,但见今次朋友减肥就一人一个手卷食算啦,唔食咁多饭。

之后就都我点嘅邪恶食品,串烧同埋唐扬牛舌。今次串烧嘅主题系华味鸟,有手翼、鸡胸软骨、鸡心、鸡皮、鸡肝、鸡尾尖,真系咩部位都有得食。
华味鸟串烧

另外唐扬牛舌都好好食,唐扬香脆外皮包住厚切牛舌,肉厚多汁,正👍🏻
牛脷唐扬

今次黎鮨一食嘢又有另外一个体会,呢度供应嘅食品真系好多种类,亦都会因着唔同嘅季节而提供唔同嘅食材同埋餐单,难怪朋友成日嚟食都唔厌啦。
清酒煮蚬
宫崎县超甜粟米