2017-08-24
因为今日特登去湾仔整野, 沿经一间几特别既餐厅, 门口见到好多酒,我开头以为系酒吧, 睇真D原来系食西班牙菜除左西班牙海鲜饭 & 油炸鬼外, 我其实未食过西班牙菜, 就决定入去hea下试下侍应安排左我地对住open kitchen 既高枱梳化坐, 座位设计特别高D, 原来系别有用心侍应先倒杯冻水同埋递menu俾我地我地睇下menu时, 左边系lunch set, 右边系drink list, 但lunch set 只系星期一至五当我地谂点解无散叫menu, 原来我地睇漏眼, 先发现印左系张餐纸到, 有西班牙文亦都有英文翻译, 都唔会睇唔明我地叫左4样野, 甜品同埋饮品Pan Con Tomate鲜蕃茄蓉法包,卖相好似pizza, 系脆薄既法包上铺满新鲜蕃茄蓉, 系冻食既款式, 味道好清新,底下既法包同我地见开既法包唔一样, 呢个似饼干或者薯片, 焗得非常香脆可口Pulpo, Patatas y Alcaparras Cerezo 慢煮八爪鱼配薯仔酸豆,摆款精致, 一层搭一层, 最顶系酸豆, 中间系新鲜弹牙八爪鱼肉, 最底系香脆薯块, 最后放上柠檬丝&类似葱粒, 加添色彩, 令食后更开胃
侍应先倒杯冻水同埋递menu俾我地
我地叫左4样野, 甜品同埋饮品
Pan Con Tomate鲜蕃茄蓉法包,
Tortilla al Horno, 洋葱薯仔西班牙奄列,
一直睇住厨师准备西班牙奄列, 原来步骤几复杂,
奄列来到之后, 系圆形厚身既蛋饼,
同我以为既奄列又好唔同, 表面系蛋包整齐地包住薯仔粒&洋葱丝, 薯仔粒软淋, 口感十足, 味道好好, 比较食惯左既美式奄列, 充满新鲜感
Ojo de Bife (6oz)/ 烤肉眼扒,
卖相吸睛, 色彩缤纷, 红红绿绿,
酱汁由莞茜, 蒜蓉, 辣椒等制成, 好有泰式风味,
肉眼扒烤到5成熟, 内里呈桃红色, 未食已经觉得好吸引, 放入口充满肉汁
至于甜品, 要左churros con Nutella,
睇住厨师用工具唧出条纹粉条, 再油炸, 炸出香脆churros,
配上已稀释既榛子酱,
在Churros外脆内软, 黏上少许砂糖, 够哂邪恶
最后饮品, 食西班牙菜, 当然要配搭西班牙酒- Sangria, 我地叫左一杯, 如果多人饮, 可以叫一Jar,
味道清爽, 唔会太甜, 唔单止有葡萄酒既香醇, 仲有青苹果既香甜, 好易入口,
最后连青苹果粒都食埋, 吸哂葡萄酒味
今次可以食到正宗又特色西班牙菜, 令人印象深刻
不过每碟份量比较的骰, 唔知系西班牙系咪都系咁?