2025-01-15
踏入店舖𠮶一刻,即刻被热闹嘅氛围感染。店内坐满咗食客,大家有讲有笑,充满咗浓浓嘅生活气息,就好似系一个属于美食嘅欢乐聚会。等咗冇耐,招牌避风塘炒辣蟹🦀就上桌啦。瞬间勾住咗我嘅味蕾,炸得金黄酥脆嘅蒜蓉铺满蟹身,好似为蟹身披上咗一层闪亮嘅金衣。蒜香四溢,辣味调配得极其精妙,唔会太过刺激,反而同蟹肉鲜美嘅味道相得益彰,层次丰富到冇朋友,食到停唔到口。跟住上嘅🍜蟹油炒面,同样令人惊艳。条条面条根根分明,被蟹油裹得油光闪闪。蟹油浓郁醇厚嘅鲜香,接著面条嘅爽滑劲道在齿间展开。原本简单嘅炒面,因为蟹油嘅加持,变得独特又出彩。红烧豆腐🍲煲端上来时,热气腾腾,色泽红亮诱人。豆腐外酥里嫩,充分吸收咗浓郁嘅红烧汤汁,味道咸香适中,简直就系白饭嘅最佳搭档,食多碗饭🍚都冇问题。豉椒炒蚬🙈亦都唔输蚀。新鲜肥美好嘅蚬肉,经过豉椒嘅爆炒,散发出阵阵诱人香气。豉汁嘅浓郁同辣椒嘅微辣相互衬托,将蚬肉嘅鲜美完全激发出嚟。最后上嘅系避风塘牛河,河粉爽滑有韧性,牛肉片鲜嫩多汁,再加上避风塘独特嘅配料,🧄炸蒜香、辣椒香同河粉、牛肉完美融合,每一口都层次丰富,口感绝佳。食完呢餐,真系心满意足。