2020-10-31 451 浏览
我谂三田喺香港都开咗好一段日子,但直至最近先第一次食,因为之前朋友话啲拉面都系一般,到近排偶然见到好似有日式麻辣面 (花椒拉面),即系麻、辣、辛,就想试一试。去到尖沙咀间舖,多人排队但好快就有位,啲位有隔开,唔会好迫。叫完嘢食大概5分钟度就有得食,算系好有效率。呢个就系花椒拉面,我当佢系日式麻辣味嘅拉面,一嚟到闻到好香嘅洋葱及辣味,个面啲汤热辣辣,虽然我食唔惯好浓嘅嘢,但佢个面连埋个汤,啲味好夹。有洋葱、葱,有辣味有麻味,比想像中好味,啲汤虽然浓,但都可以饮,及饮咗之后冇令人好口渴,咁我估佢冇落好多味精,饮埋个汽水就更正。朋友食呢个有蛋嘅三田拉面,个蛋整得几好味,呢个汤面系好食嘅。烧墨鱼丸,唔见好多地方有,佢整得好食。炸猪扒,好热,皮薄,肉嫰,有猪扒酱汁及沙律酱俾你,两种都好食。全部嘢加埋加个汽水都只系$290几蚊,咁嘅价钱有咁嘅质素,真系好抵食。会再嚟。

烧墨鱼丸,唔见好多地方有,佢整得好食。

2020-10-30
  • 花椒拉面