2021-04-04
会唔会系Foodie界入面介绍得最偏门既餐厅🤣竟然要行几个钟山先食到🤣🤣椒盐鲜鱿Price:$120📌可能系小妹食过最正既椒盐鲜鱿😋!个皮超薄唔会太多生粉,出面d大排档通常层皮都好厚好似食面粉咁🤢一咬落去仲Feel到条鱿鱼好Fresh好弹牙👍🏻个口感真系好正🤪可惜整到成份冬虫草咁又细份量又少🥲三桠白切鸡Price:$135 / 半只📌呢到专做客家菜式,呢只鸡个人认为系必嗌!平时d走地鸡嚡熠熠食到牙都痛埋🥶呢只鸡肉质真系超级嫩滑而且啖啖肉🤤无乜调味料食到既都系鸡既鲜味😛煎酿豆腐Price:$80📌小妹自己本身对于豆腐就麻麻地🤔觉得太啖茂茂无乜味,所以对呢味𩠌无乜期望同惊喜🥲豆腐中间夹左粒猪肉,而且夹起唔易散,同行朋友们觉得呢道菜系必食,中意食豆腐既朋友可以留意下~蕃薯苗Price:$60📌成日见人投诉蕃薯苗又硬又苦🧐但呢到既蕃薯丝超级好味!菜好嫩滑同鲜甜,油度适中,食到停唔到口👍🏻店员呀姐果然无介绍错🥳自制豆腐花Price:$15📌当日凉粉卖哂得返豆腐花😭豆腐花比较粗糙,唔够软滑😥不过佢地个糖水用姜去浸好好味👍🏻糖水同黄糖都系自己调配中意落几多就几多,咁就唔洗怕太甜 / 唔够甜啦✅小妹食
椒盐鲜鱿
蕃薯苗
Price:$60
自制豆腐花
Price:$15
📌当日凉粉卖哂得返豆腐花😭豆腐花比较粗糙,唔够软滑😥不过佢地个糖水用姜去浸好好味👍🏻糖水同黄糖都系自己调配中意落几多就几多,咁就唔洗怕太甜 / 唔够甜啦✅小妹食豆腐花一定系堆到d黄糖山咁高咁先够正🤪
讲左咁耐,姐系要点去⁉️呢到比2条路线大家‼️
乌蛟腾▶️九担租▶️吊灯笼⛰▶️犁头石▶️三桠村▶️三桠涌▶️下苗田▶️上苗田▶️九担租▶️乌蛟腾
☝🏻行山路线,吊灯笼山势陡峭,需要手足并用,少量攀爬,需要一定体力,路程10公里,最高点为吊灯笼416m
乌蛟腾▶️九担租▶️上苗田▶️下苗田▶️三桠涌▶️三桠村▶️原路折返
☝🏻郊游路线,路段接近平路,轻松行