2018-12-21 474 浏览
良朋共聚、一于试试新餐厅~ 长野县高糖度番茄沙律可以、配合芝麻酱汁清新醒胃~ 是日精选鲷鱼刺身薄切合格~ 银雪鱼刺身无试、因为非个人所好、等于接受唔到豆浆咸食一样、纯属个人问题、非战之罪~ 沙甸鱼寿司先嚟一客沙旬鱼寿司落肚打吓底、沙甸鱼非常新鲜、鱼味浓且带油脂香、配合紫菜和江户前传统赤醋米饭系个人至爱、真正是送辛口清酒嘅妙品。不过打饭师傅嘅功力真系要打屁股、米饭过湿、有点点糊嘅感觉、相信要再多花两、三年努力做好基础上嘅根底。。。。。。师傅请用心努力、加油!~ 时令秋刀鱼刺身一年一度时令嘢无得输、鱼身肥美、满满嘅油脂香系个人至爱、主厨师傅刀功好、四条瞬间被清光光。~ 香葱吞拿鱼腩手卷~ 大拖罗手卷~ 铁火卷~ 青瓜小卷可以、不过打饭嘅基础问题唔重覆了食完咁多重口味嘅食物、系时候清一清、过一过场~ 辣酒煮蚬入口出奇地清甜、微辣、并没有预期中会破坏味蕾影响喝清酒嘅口味、热辣辣暖暖胃正对口味。~ 炒日本冲绳苦瓜苦瓜爽脆清甜有回甘、带一点点蜜糖味、encore 咗一碟休息一下吹吹水后、又嚟、、、~ 炸豆腐~ 吉列炸蚝交来货、合格、油温火喉掌握得宜~ 盐烧牛舌不合格👎、火喉过咗、咬落有渣、蒜蓉粉系
良朋共聚、一于试试新餐厅

~ 长野县高糖度番茄沙律
可以、配合芝麻酱汁清新醒胃

长野县高糖度番茄沙律

时令秋刀鱼刺身

~ 香葱吞拿鱼腩手卷
~ 大拖罗手卷
~ 铁火卷

香葱吞拿鱼腩手卷、大拖罗手卷

铁火卷

~ 青瓜小卷
可以、不过打饭嘅基础问题唔重覆了

食完咁多重口味嘅食物、系时候清一清、过一过场

~ 辣酒煮蚬

辣酒煮蚬

~ 炒日本冲绳苦瓜

炒日本冲绳苦瓜

苦瓜爽脆清甜有回甘、带一点点蜜糖味、encore 咗一碟

休息一下吹吹水后、又嚟、、、

~ 炸豆腐

炸豆腐

~ 吉列炸蚝

吉列炸蚝

交来货、合格、油温火喉掌握得宜

~ 盐烧牛舌

盐烧牛舌

不合格👎、火喉过咗、咬落有渣、蒜蓉粉系烧好后才下、而且唔均匀、部位有些过多、有些过小、调味同牛舌两者原全融合唔到。。。失败

~ 豚肉芦笋卷
~ 豚肉蒜芯卷
两样都烧得有点干、火喉掌握嘅功力问题,另外又系调味蒜蓉粉嘅问题、个人觉得应该系一路由生烧开始时就加、好让食物本身嘅油脂遇热泌透出来时马上和蒜蓉粉完全融合、与后下两者之间嘅分别会好大

~ 华味鸟鸡皮串
传统日式做法、保留鸡皮嘅油份同湿润

~ 华味鸟鸡翼串
~ 华味鸟鸡尾尖
~ 华味鸟鸡贤串
~ 华味鸟鸡肝串
~ 华味鸟鸡心串
可以、鸡肉质素靓、要挑剔的话用电炉烧始终唔及传统用炭炉嘅火喉同风味

~ 烧日本青椒仔
~ 烧茄子
~ 烧粟米
可以

日本蕃薯天妇罗
好味道、火喉掌握得宜、个人至爱

~ 炸鸡软骨
可以、送酒妙品

~ 酒盗芝士
酒盗可以,Cream Cheese 唔够软滑、入口粗糙,建议更换来货牌子

~ 渍物盛 (6 品)
来货、可以

师傅加油!