2022-12-15
讲到港式扒房的佼佼者一定非金凤大餐厅莫属。今日同男朋友去D2 Place睇戏顺便黎D2食饭,我地拣左呢间扒房食野。平时都大排长龙,今日都唔例外。首先黎最经典的罗宋汤加餐包,罗宋汤有大量蔬菜、又有牛肉,相当足料,味道浓郁。餐包热辣辣又软熟再点埋个汤简直绝配!我地叫左一个西冷一个牛柳扒配可乐及红豆冰。 呢两杯野饮都系岩哂食扒👍🏻牛柳扒餐 五成熟🐂牛柳餐系我去金凤好中意点既扒,有两块牛柳,肉质嫩滑,咬落去完全没有筋,配上黑椒汁好惹味!去港式扒房,好中意淋啲汁上牛扒果下,呢个时候一定要准备餐巾,淋上去芝芝上好正🫶🏻西冷牛扒 五成熟另一个餐叫左西冷扒,呢个餐既牛扒系一块过没有分开的,比起牛柳有啲唔同,西冷牛肉味比较重,没有牛柳咁腍身,系另一种感觉。 再配上大量既招牌生蒜为整块牛扒增加不少风味!另外红豆冰真系必点,淡奶同红豆冰嘅比例恰到好处,红豆🫘唔算太甜、红豆又多,真系好正!好多时会怀念想食下呢啲老扒房的味道,如果下次要食港式扒必到金凤大餐厅。🤭
平时都大排长龙,今日都唔例外。
餐包热辣辣又软熟再点埋个汤简直绝配!
牛柳扒餐 五成熟
西冷牛扒 五成熟