2022-10-05 3172 浏览
你有冇去过戏曲中心入面嘅古色古香的茶室风情?我对戏曲兴趣不大,不过就因为之前呢度出左个芫茜面而特登走过食下午饭,上次食过已经觉得呢度嘅水准唔错,但今次食埋粤菜之后就更加深刻。餐厅典雅嘅装修当然唔使讲,你嚟到就自然可以影下𠮶个好出名嘅打卡位「牡丹亭」,最重要系佢嘅食物好有心机作出特别二次创作,用上唔同嘅世界食材,而加上经典嘅粤菜精粹手法,今晚食嘅菜式就深刻体现到呢个特色。 第一个上的焦糖菠萝黑毛猪叉烧已经深刻体验,烧到又香又有焦糖感嘅菠萝配上西班牙来嘅黑毛猪,好有特色,甜同咸嘅夹杂,有细个小时侯嘅BBQ感觉。自我饮过呢个咁补嘅姬松茸炖野生水鸭汤后,我就爱上了水鸭,之后去潮州菜都特登拣返饮野生水鸭煲嘅汤,呢个炖左五到六个钟头,加上大量嘅姬松茸,好甜好滋补,唔经唔觉你会至少饮三碗以上。本想点歌乐山辣子鸡,但店方话歌乐山辣子波士顿龙虾仲好食,咁仲好,呢个辣真系唔系个个接受得到,不过龙虾完全沾上了唔同材料同辣椒嘅香,加上好多腰果伴碟,食到停唔到口,如果可以送一杯啤酒应该更好。劲大碟嘅浓汤酸菜龙趸球真系吓死人,你以为系个碗大吓亲你,其实佢入面嘅龙趸球每件都好大件,加上大量嘅芽菜同埋薯粉,不过唯一嘅

劲大碟嘅浓汤酸菜龙趸球真系吓死人,你以为系个碗大吓亲你,其实佢入面嘅龙趸球每件都好大件,加上大量嘅芽菜同埋薯粉,不过唯一嘅缺点系个汤酸咗少少,但我个人都很喜欢。

游园烧鹅没有花式跳水,只系努力造出一个好成绩,烧鹅皮脆到不得之了,加上了肥美嘅烧鹅肉,点下个酱汁,送碗饭就适合。

梅菜蒸菜心,条条菜心都好粗,你以为会好老,对唔住全枱都一致赞好。

家乡莲藕饼,好大件,虽然我唔系好钟意莲藕,但系又几好食。

今天不吃芫荽面,因为有个招牌台山黄鳝煲仔饭,如果你好此度,你一定要食,之前曾经喺深水埗之前曾经喺深水埗聚友食过劲美味的黄鳝饭,呢到粒粒饭都招上强烈嘅焦香,加上红枣香,劲大件嘅黄鳝,好令人著迷。如果下次再嚟,我相信唔系因为芫茜面,系因为呢个台山黄鳝煲仔饭。

甜品又系大惊喜,桑寄生莲子蛋茶嘅足料同好饮之程度,同永年面家,源记甚至澳门好出名嘅伯伯有得挥,亦都系不能错过嘅甜品

另外,老婆点左杯奶茶雪糕凉粉红豆冰,听个名都不得了,解辣一流。

之前我以为呢间餐厅只系食普通嘅粤菜,原来我都真系误解好深,下次值得同朋友嚟试多几款唔同嘅菜式。