2024-05-24
终于book咗九龙城呢间专门食大阪串扬嘅日式餐厅❣️上次去大阪miss咗无机会食,今次喺香港可以补偿返了🥹 店舖小小座位唔多,只容纳到几组客人。座位都是bar枱,每道菜都由店长亲自介绍,一边食一边倾计,服务很贴心,真系觉得去咗日本咁😉 店内有多款独家清酒,可惜我地揸车饮唔到!钟意饮清酒嘅记得唔好揸车嘞🍶味辛黑梅螺 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️冷盘黑海螺食落爽口,最正系个唐辛子汁🌶️ 用竹签将黑海螺慢慢转出来,点少少唐辛子汁,黑海螺嘅清爽配上酱汁嘅辛辣,出奇地配合,尤其我钟意食辣,之后食串扬我有时都点呢个汁😌蒜头木鱼渍 ⭐️⭐️⭐️⭐️我好似未试过成粒蒜头食,今次应该系第一次😳 原来蒜头咬落去系有绵绵地嘅感觉,木鱼渍味道浓郁,蒜头唔会有辛辣感,系一个好好嘅新尝试❣️三色刺身盛 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️三色刺生包括三文鱼、帆立贝同埋深海池鱼🐟 刺生新鲜,尤其深海池鱼肉质鲜嫩肥美,油花好丰富,食完令人好回味🤤火灸大拖罗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大拖罗系男朋友嘅最爱,所以唔理咁多1人1件😁 厚切大拖罗用火枪轻灸,用紫菜包住一啖食落口!火灸后嘅大拖罗油香味更浓更重,男朋友食完话想再encore不过俾我阻止咗,佢话下次要自己再嚟食😂日本沙椎鱼 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢个
味辛黑梅螺 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
蒜头木鱼渍 ⭐️⭐️⭐️⭐️
三色刺身盛 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
火灸大拖罗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
日本沙椎鱼 ⭐️⭐️⭐️⭐️
呢个系店家极力推介,果然无介绍错!沙椎鱼细细条,但鱼肉好滑而且无骨,配埋飞鱼子一啖过好满足😌
肉盛六品盛盒 (厨师发办) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
第1次嚟到呢度食串扬唔知点拣,样样都想试,所以呢个由厨师发办就最岩我啦😙 6款串扬包括德岛紫苏鸡肉、冲绳阿古猪柳、葡萄豚肉、宫城牛舌心、烟熏日本鸭胸、明太子豚肉串😋 我最欣赏嘅系葡萄豚肉,完全无猪腥味,肉质好淋好易咬开,一试难忘👍🏻 其次就系烟鸭胸,烟熏味好香好吸引,食1串其实唔太够喉🤭
素菜六品盛盒 (厨师发办) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
6款来自日本唔同地方嘅蔬菜串扬:冲绳苦瓜、岩国莲藕、高知青椒仔、奈良千両茄子、佐贺洋葱、大分椎茸~ 最值得推荐嘅系茄子同埋椎茸,虽然系炸物,但仍然保持到蔬菜中嘅水份,入口好juicy👍🏻
茶渍饭 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
叫咗2款茶渍饭,分别系明太子同埋南高梅!明太子辣辣地我好钟意,而南高梅就好有日本传统feel,入口酸酸味味,好开胃,就算饱都食得晒呢😁