2017-08-29 652 浏览
今日几个女生聚首一堂,专诚黎到位于Times Square米芝莲推介食府之一嘅潮圣!友人早几日已经订好位,仲预先请拥有40年川菜经验的总厨陈启德师傅为我地准备今晚嘅川菜六味晚宴。【惊喜的餐前小吃 - 麻辣爆谷】呢碟麻辣爆谷堪称系云阳嘅名物之一,无人不爱,我地几个女仔真系想问下有冇得一盒盒咁买走呀!【前菜 - 则耳根白肉 / 姜芽口水嫩熏鸡 / 脱水瓜钱蜇花】三款前菜微微香辣,各有特色。我最钟意个姜芽口水嫩熏鸡,烟熏过嘅鸡肉好香,鸡肉亦相当嫩滑,卖相与味道都好吸引!【巴碗豆汤拼炸茄扒】黄碗豆系整个汤嘅主角,将炸过嘅茄子浸落个汤度食,令到原本平平无奇嘅茄子沾满豆汤,即时变得更加有意思。【辣子通心熏鳗】师傅将烟熏过嘅鳗鱼酿入猪大肠,烟熏味加辣味可以盖过猪大肠嘅腥味。再用花椒和辣椒炒,麻香味更浓!送酒一流!【烽烟牛肉通菜苗】通菜苗比一般通菜更加幼嫩,好吃!只系通菜被辣油沾满,略为油多左少少。【崩山豆腐炝锅大虾】崩山=用手撕豆腐,形态就似一座崩了的山,配超大只嘅虾,香辣冶味。【金不换椒盐骨】金不换独特嘅香味,加上椒盐骨炸过嘅酥香,可以话系perfect match!【酸荞白牛肉手工面】汤底非常浓

【惊喜的餐前小吃 - 麻辣爆谷】

【巴碗豆汤拼炸茄扒】

【辣子通心熏鳗】

【烽烟牛肉通菜苗】

【崩山豆腐炝锅大虾】

【金不换椒盐骨】

【酸荞白牛肉手工面】

汤底非常浓浓,手工面入口弹牙,加上酸菜,绝不能取巧。

【金块杨枝甘露】

杨枝甘露都令人惊艳,最妙之处系碗上粒芒果肉其实系芒果益力多冰,陈师傅将雪至结冰嘅芒果汁mixed益力多嘅冰放入我地碗中,等待冰溶至一半时放入口真系味觉嘅享受。

【桃仁甜粄】

桃仁甜板是在四川农村客家人的甜点,陈师傅改良得更精细,加上自家以荔枝干及镇江醋熬成的醋酱,味道更深层。桃仁甜板是必吃之一,简单的糯米饼外表脆而内里烟韧,还有合桃在中间,增加味道的层次,非常好食!
2017-08-16
  • 辣子通心熏鳗