2025-01-08
喜记(湾仔元祖老店)🦀🦀招牌避风塘炒辣蟹率先登场,只蟹好似身披黄金铠甲嘅战士,被炸到金灿灿嘅蟹壳上面铺满咗香喷喷嘅蒜蓉同辣椒碎。蒜香夹杂住辣椒嘅呛辣味道直冲鼻腔,蟹肉嘅鲜甜、蒜蓉嘅香浓同辣椒嘅火辣完美融合。🥘🥘枝竹羊腩煲扑鼻而嚟嘅系浓郁醇厚嘅羊肉香气,里面嘅羊腩煮到软腍腍,一啖咬落去,啖啖肉香,而且羊腩嘅膻味处理得恰到好处,只留低一阵阵诱人嘅香气。枝竹吸饱咗羊腩嘅精华,食左呢个暖意瞬间流遍全身🥒🥒南乳节瓜粉丝煲南乳香味飘散开嚟,节瓜口感松软香甜,南乳嘅味道渗透其中。而粉丝就好似柔软嘅丝绸,吸收咗南乳同节瓜嘅精华,每一啖都充满咗浓浓嘅香味,食落去感觉好温馨,好似屋企嘅味道。🧄🧄银蒜蒸胜瓜蒸熟嘅胜瓜保持住本身嘅清甜同爽脆,蒜蓉嘅香气恰到好处,咁衬托出胜瓜嘅鲜味,食落去感觉好清爽,为呢餐盛宴增添咗一份清新嘅元素。🪿🪿喜记烧鹅烧鹅皮烧到金红色,油光发亮,皮下嘅油脂渗出,香气四溢。咬一口烧鹅皮,酥脆到好似薯片,而鹅肉就好嫩滑多汁,咸香嘅味道充满口腔。🍲🍲上汤豆苗为呢餐饭画上咗完美嘅句号。豆苗翠绿鲜嫩,用上汤浸煮过后,吸收咗汤嘅鲜味,入口清甜,豆苗嘅清香依然保留,食落去感觉好爽口,仲有一种回甘嘅感
🦀🦀招牌避风塘炒辣蟹
🥘🥘枝竹羊腩煲
🥒🥒南乳节瓜粉丝煲
🧄🧄银蒜蒸胜瓜
🪿🪿喜记烧鹅
🍲🍲上汤豆苗
为呢餐饭画上咗完美嘅句号。豆苗翠绿鲜嫩,用上汤浸煮过后,吸收咗汤嘅鲜味,入口清甜,豆苗嘅清香依然保留,食落去感觉好爽口,仲有一种回甘嘅感觉。
呢餐饭,每一道菜都好似一位位出色嘅演员,喺味蕾嘅舞台上各自发挥出精彩嘅表演,真系令人回味无穷,下次一定要再嚟品尝!
📍喜记避风塘炒辣蟹(元祖老店)
湾仔谢斐道379-389号特丽楼地下1-4号舖
#喜记避风塘炒辣蟹 #避风塘 #炒辣蟹 #喜记 #海鲜 #清蒸江苏大闸蟹 #喜记烧鹅 #海鲜任食 #小菜任食 #蟹 #避风塘美食 #湾仔 #晚市优惠 #海鲜餐厅 #银蒜蒸胜瓜 #点单