2023-11-11 680 浏览
之前听日讲话蒲飞路开左间卿记工房,个炸髀好味道,今日揸车经开就过黎买黎试下。因为佢标榜生炸,所以我预先早十分钟打定去落order,去到唔驶等好耐就有得拎,免得抄牌。一拎上手果然新鲜热辣,虽然望落去就冇想像中咁大只,但外皮炸到金黄色,证明佢地啲油唔会好耐都唔换,即刻忍唔住即刻攞出黎食。一咬落去,个鸡皮系炸到好脆,入面啲肉好嫩好多汁,冇乜雪藏味,啲椒盐同五香粉腌得好入味,几好!既然一场黎到,冇理由净系买鸡髀就算架,所以再买埋佢个烧卖同肠粉返屋企食。呢度嘅烧卖$10 6粒,虽然唔系夜市𠮶啲$20 四粒咁大粒咁抵食 😆😆,卿记亦都唔系重点卖辣椒油,但以$10 6粒黎讲,佢对得住个价钱嘅,烧卖亦唔会一咬落去就一pat粉咁又或者散开晒,都食到鱼肉嘅味道,同埋佢个辣椒油又真系几喜出望外㖞,有咸香亦唔会太辣,我食得出嘅入面有炸蒜同虾干咁,所以特别香,不过个辣汁就唔太挂得住喺啲烧卖上面,感觉上两者好似分开左咁。最后个混酱肠粉都唔错,肠粉有米䊢嘅香味,又唔会好死实实咁,混酱足够,系外卖返到屋企先食冻左少少,如果唔系应该会再好味啲。总括黎讲,佢个炸髀系值得突登黎食嘅,其他都系水准之作,下次黎再试埋佢个炸鸡粒
生炸鸡髀

烧卖
辣椒油

混酱肠粉

总括黎讲,佢个炸髀系值得突登黎食嘅,其他都系水准之作,下次黎再试埋佢个炸鸡粒先。
2023-10-10
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
生炸鸡髀
辣椒油