2017-11-26
之前起铜锣湾分店食过一次,佢既浜烧海鲜,毛蟹锅,甲罗烧等等真系好正好新鲜~钟意食海鲜嘅朋友一定不能抗拒🤗,试完实在心思思好想再食,今日决定黎尖沙咀分店再回味下。尖咀分店门面同装修都系同铜锣湾一样的,好抢眼充满日本风格,不过位置就有点偏僻。之前试过菠萝烧酌觉得好好饮,今次出左个升级版。✨热情菠萝烧酌($78) : 呢款更加好饮,加咗好多菠萝肉,面头仲有cream, 沟埋一齐味道更加丰富,饮到落尾都仲有好重既菠萝味,酸酸甜甜既味道无比d冰冲淡到。✨刺身五盛($280): 三文鱼,油金鱼同吞拿鱼都非常厚切同新鲜。带子食落弹口,加埋青柠,鲜味更加突出。海胆大大嚿味道鲜甜,一野啪落口好邪恶😚✨麻酱番茄豆腐沙律($58): 卖相吸引色彩缤纷,材料仲非常丰富。除左番茄,豆腐,沙律菜,青瓜外,仲加左啲黄椒粒,味道多左一份清新。另外仲有脆卜卜既粟米片,食落口感特别得黎又几夹。同埋佢嘅芝麻酱比出边食到嘅特别香,真系好好食。✨焱丸号寿司($158): 一份有三大旧,饀料绝对系king size, 多到满泻😜两个人唔知点分,大家都虎视眈眈。呢个海胆更加正,入口非常creamy 鲜甜,加埋三文鱼子鲜味满分。中
之前试过菠萝烧酌觉得好好饮,今次出左个升级版。
中间果件系吞拿鱼蓉加蟹肉,配埋特制既沙律酱真系好好味。 而另一旧就系超多蟹柳丝,一啖食晒超满足。
✨甲罗烧($68/只): 黎焱丸点少得食甲罗烧,叫左一个原味同一个南瓜味。其实味道我觉得差唔到,南瓜果个就清新dd, 而原味既蟹味就更多浓,不过两者都系咁好味。蟹膏爆棚鲜味浓郁,毎啖都食到蟹籽脆卜卜,捞埋青瓜丝更清新同爽口。
✨白蚬($45/5只):虽然唔算好大只,但系每粒肉都胀卜卜,好鲜甜多汁,仲有清酒既香味。
✨鲍鱼壳烧($68/只): 真系劲新鲜,睇住佢系咁郁,烧佢果下都有啲残忍。开头仲怕佢会韧,但烧得啱啱好,食落腍得黎几弹牙,仲有点点炭烧味。
✨海胆帆立贝烧($85): 呢个我最钟意,帆立贝超大只啖啖肉,伴埋青椒,菇,海胆一齐烧,果啖汤汁先系精华,好甜好浓郁,仲带点点青椒味都几特别。一不小心原来青椒内都有好多汤汁嫁,如果有d粉丝索汁就好喇,呢个必食推介👍🏻。
✨乌贼矶烧($75): 烧得好靓,仲原条排番上枱。烧得好香,鲜味弹口,虽然好邪恶但都忍唔住食多几旧。
✨松叶蟹膏天妇罗($98): 蟹膏都可以做天妇罗,真系未试过,原来系用紫菜包住,口感松脆唔油腻,呢个都几特别好得意。另外仲有茄子同青椒天妇罗都好好食。
呢个疯狂海鲜午餐真系超饱超满足,侍应服务细心,烧海鲜火喉一流,野物又够特别。虽然有d贵,但食物品质绝对高质素同新鲜。未食过一定要试一次,绝对会上瘾。