餐厅: Sake Bar CHU CHU
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-03-06 9 浏览
工作左成日,放工一定想放松下,作为妈妈都一样,间唔中都要放松下,约朋友食饭饮杯野都系不错嘅选择!早排跟朋友去了一间很热闹的 Sake Bar 居酒屋,7点多已经坐满,中间有张十多个座位的吧枱,方便专业嘅唎酒师介绍唔同嘅清酒!佢哋有过百款时令清酒,可以自己拣选,或者拣清酒 Freestyle,自己拣选 Budget、杯数、喜欢嘅味道及口味,唎酒师就会推介合适嘅清酒🍶酒未到,先来了可爱嘅餐前小食,同餐厅Logo 一样都系猫猫图案,系佢哋系日本特别揾返嚟架!猫猫饼入面系海鲜沙律,配紫薯蓉!重点当然系清酒啦,我哋每人都试左几款🌟 江户开城 雄町 纯米吟酿🌟 忠爱 播州爱山 中取 纯米大吟酿🌟 长良州 DRY FRUITY 🌟 宝船浪之音 纯米大吟酿🌟 水尾 特别纯米酒🌟 平井六右卫门 心星每款都有唔同嘅果香、花香味,好独特,唎酒师每款都有轻轻介绍,等我哋了解多啲!最特别系 Librom 大柠乐,呢款系新式有气清酒,仲系香港限定,喺青柠及可乐嘅味道,好特别!有美酒当然唔少得美食啦,估唔到佢哋嘅嘢食都好得😂😂特别系鸡类嘅串烧,原来系每日新鲜处理架!另外仲有 crossover 左两姊妹凉皮嘅麻辣系

重点当然系清酒啦,我哋每人都试左几款
🌟 江户开城 雄町 纯米吟酿
🌟 忠爱 播州爱山 中取 纯米大吟酿
🌟 长良州 DRY FRUITY
🌟 宝船浪之音 纯米大吟酿
🌟 水尾 特别纯米酒
🌟 平井六右卫门 心星

有美酒当然唔少得美食啦,估唔到佢哋嘅嘢食都好得😂😂特别系鸡类嘅串烧,原来系每日新鲜处理架!另外仲有 crossover 左两姊妹凉皮嘅麻辣系列料理都值得一试👍

🌟 胡麻唐掦炸鸡
炸得外脆肉嫩,胡麻系个精粹,小少辣辣地,几惹味!

🌟 牛油乌贼牛肝酱炒鱿鱼
佐酒必点菜!鱿鱼弹牙有咬口,配埋特制酱汁,不错!

🌟 麻辣风𩽾𩾌鱼干
用上姊妹凉皮嘅麻辣,𩽾𩾌鱼好滑又唔腥,配上麻辣真系特别夹又好味!

🌟 鳕白子醋物
新鲜嘅鳕白子,配上特制醋汁,开胃又好佐酒!

🌟 季节刺身四点
刺身好新鲜,带子爽口又大件,生蚝又够肥美!

🌟 烧马友一夜干
烧得外脆又金黄,肉质嫩滑,带有少少咸香味,很有惊喜!

🌟 烧饭团茶渍饭 (三文鱼)
每次居酒屋我都必点嘅烧饭团茶渍饭,因为要食啲饭先可以饮酒,而且茶泡饭真系特别好味!

🌟 鸡皮串、鸡心喉串、鸡肾串
全部都系用备长炭烧的,第一次食鸡心喉,好爽口!
2024-02-26