2024-12-02 397 浏览
烧鹅濑粉&烧鹅饭上月中旬工作完毕后,路经元朗去食我最钟意嘅烧鹅濑粉,天鸿位处元朗区,属于比较出名嘅烧鹅烧腊店家,虽然位处旧区环境比较差,而且零装修,属于旧式嘅烧腊店,但系为咗食烧鹅唯有将就一下。店内环境及餐具碗筷清洁一般,但仍然可以接受,叫店员攞杯水自己洗下筷子匙羹还算可以。落单一碗烧鹅濑粉同一碗烧鹅饭再加多两杯冻柠檬茶收$134。烧鹅濑粉比嘅系烧鹅下装部位,颜色香味都属于水准之作,皮及油脂肥美而肉质软嫩,配上腌料香味浓郁,入口𡁻两𡁻满嘴油腻同皮肉组成爆炸混合体,天作之合问你点顶,又系另外一种美食感受。濑粉软滑又有咬口感,而汤汁比较淡味,其实烧腊店斩剩咁多下栏,应该放埋落去熬汤底,一定会增加整体表现。至于另外一碗烧鹅饭情况啱啱好反转,烧鹅系上半部,鹅皮微㶶发黑,而肉质就较为烟靭嚡口,同样一齐落order,水准落差大不同。至于冻柠檬茶嘅水准就可以唔使再提,似饮杯有颜色嘅柠檬冰水,今时今日真系好难饮到一杯像样嘅柠檬茶。
烧鹅濑粉&烧鹅饭

2024-11-20