2019-02-15
1918 浏览
情人节午餐约左同事们去驰名过江龙牛扒餐厅食个靓饭。我地早左一个礼拜订位,所以去到唔洗等。但其实我地食完都仲有几张吉台。是日午餐餐单:黎得扒房冇理由唔食扒既~于是我地全部都嗌左SIRLOIN STEAK (MEDIUM RARE), 前菜拣左Crab Cake,而伴菜拣左Creamed Spinach同Sauteed Mushrooms。餐包: 个餐包暖暖地,外皮偏硬,但个包芯系软熟既,配牛油,不过不失。等左一阵,前菜黎啦~Wolfgang's Crab Cake: 通常D菜名前面加左自己餐厅名既都系招牌菜,果然,呢个Crab Cake真心好味。除左蟹饼之外仲有少少沙律菜,个蟹饼切开就知佢真材实料,入面全部都系大大旧既蟹肉黎!!!仲要出晒烟,热辣辣,夹埋隔离只酸瓜酱,又甜又唔腻,好味!!主角登场~西冷牛扒 (3成熟): 卖相十分吸引,外表金黄带少少焦脆咁,份量好多,每块成吋厚,超足料。一开始块扒未黎果阵侍应预先放左只反转既碟仔系前面,目的系令到块扒打斜放,等d滚油同汁唔会浸住块扒,搞到块扒越来越熟同埋咁样冇咁肥腻。呢样野好贴心。讲返块扒既味道,虽然佢好够厚,外层又煎得香脆,熟成度都准确,
Sauteed Mushrooms: 西餐入面食既菇一向都好好味,呢度都唔例外,D菇焗到好香仲有少少烟薰味。
总括而言,对于一间以Steakhouse为名既过江龙扒房,个扒完全冇牛味系有D失望既。不过其他伴菜都不错,见到隔离台食既海鲜拼盘同意粉都好似几正咁 (隔离饭香Mode),下次可以试下其他野先再作定夺。
P.S. 牛扒冇牛味真系差咁D..