2025-01-22
天气冻冰冰,当然最好就系打边炉啦,而打边炉,我就比较钟意任食,唔驶就住就住,可以疯狂食想食嘅野!由门口望入去,已经可以见到琳瑯满目嘅自助吧,而餐牌有唔同嘅set可以拣,我同朋友见到level 4有人气嘅牌仔,有澳洲谷饲黑安格斯牛及SRF美国极黑牛,睇落都唔错,就拣佢啦!而汤底就拣咗鸳鸯锅,由于朋友唔食得辣,所以就分别拣咗秘传牛肉清汤,同月见寿喜汤。两个都比较唔会太浓味,咁就可以冇咁腻,食多d野啦!作为一个肥牛杀手,难得见到个餐有唔同款牛肉,当然要先试晒佢地,再拣某款黎专攻,咁就最乎合经济利益喇!除咗澳洲谷饲黑安格斯牛及SRF美国极黑牛,个餐仲有prime美国肩胛肉眼同特选牛小排。首先澳洲谷饲黑安格斯牛系偏油脂丰富d,食落去油香多d,而SRF美国极黑牛相对上就瘦少少,但大大块,加只生鸡蛋变寿喜烧就最适合!而prime美国肩胛肉眼就再瘦d,但牛味都几浓,最特选牛小排就口感偏爽。每一款牛都各有千秋,人人都可以跟随自己喜好去拣。除咗牛肉,手机仲可以点其他野食,当中最特别一定系牛骨髓,依样未必到到有得食,煮唔驶好耐,滑溜嘅口感加上汤底香味,好特别。海鲜都相当多,有帆立贝、青口,大头虾等等。普遍都
海鲜都相当多,有帆立贝、青口,大头虾等等。普遍都够新鲜,仲有唔系到到有嘅花胶,正!
自助吧有好多野食拣,当中粟米大推,新鲜爽甜,而芋头都好够粉。而菇类都好丰富,基本上你讲得出嘅菇类都会有。比较特别系有关东煮拎,立即和风出晒黎。
炸物都有得拎,炸天妇罗外层够香脆,炸榴梿球内面d榴梿肉一咬即爆出黎,爱好榴梿者不能错过。
甜品亦系不容忽视嘅一环,有软雪糕、雪条、黑白豆腐花、马卡龙等等。我试完各样,最钟意系脆皮Tiramisu大福,外层系朱古力脆皮,包住糯米糍,再入面系Tiramisu嘅酱,口感劲丰富,下次一定要留肚食多几个!
🍽 牛気
📌 屯门屯顺街1号屯门市广场1期3楼3235, 3236, 3237 & 3239号舖
☎️ 2363 3181
⏰ 星期一至日 11:30 - 23:00
#JANPAN #打边炉 #肥牛杀手 #HK #FOODIE