2024-05-08
成日都钟意出去深水埗睇电脑同埋买game嘅我,经常都会去到新高登电脑中心后面桂林街呢间“粉制良品”食返个下午茶,食到老板都认得我🤣今日就胆粗粗问下佢可唔可以畀我影低佢嘅制作过程同大家分享一下佢嘅“即制筲箕河粉”🥰首先佢哋会用上等嘅靓米磨成米浆🫶而米浆,最少要经过1800次嘅辗磨,先至可以制作香滑嘅河粉😲😲将调配好嘅米浆放入筲箕里面然之后以高温蒸制,新鲜滚热辣出到嚟就会即刻将佢折叠成河粉形状再切好🥰🥰然后就会加入配料,再加埋你拣嘅𩠌🥰💗手撕鸡河粉🐔🐔每日新鲜整嘅麻酱鸡丝,配上爽口弹牙嘅河粉😋💗卤水大集会🫎🫎里面有经过细火慢煮嘅牛腩🐄市面上而家非常之少有嘅牛草肚😋干净软熟嘅肥肠同埋大肠💞仲有萝卜同埋卤水蛋💗火鸭丝碗仔翅火鸭熬成浓郁嘅高汤加上木耳丝冬菇丝猪肉丝😋我谂喺第二间都冇可能食得返咁足料嘅火鸭丝碗仔翅🥹🥹💗即蒸粉果仔外皮烟韧软滑😋里面系香口又juicy嘅馅料🥰💗蒜香汁烧卖我谂钟意食烧卖嘅人有好多😋呢一个烧卖加上咗佢舖头特别制造嘅蒜香汁,唔使一分钟已经火速畀我食晒呢个蒜香汁竟然可以带出一种海鲜嘅香味真系觉得好神奇💯💗爽口弹牙牛肉球牛肉配上喼汁,应该系好似香车配美人一样嘅必然比例 💗系时候
首先佢哋会用上等嘅靓米磨成米浆🫶
然后就会加入配料,再加埋你拣嘅𩠌🥰
💗手撕鸡河粉🐔🐔
每日新鲜整嘅麻酱鸡丝,配上爽口弹牙嘅河粉😋
💗卤水大集会🫎🫎
里面系香口又juicy嘅馅料🥰
💗蒜香汁烧卖
我谂钟意食烧卖嘅人有好多😋
💗爽口弹牙牛肉球
牛肉配上喼汁,应该系好似香车配美人一样嘅必然比例 💗
系时候同大家讲下呢间舖头喺边度啦🥰🥰
地址: