2024-12-27
早前和友人去深水埗闲游,途中话题说起在当区有着标志性代表嘅车仔面店时,要狠尝港式美食嘅灵魂立即被点燃。在网上找到了这间人气所未及同区著名车仔面铺 但亦广受好评嘅小店,而且看它离我们较近 便抱着一般要寻找隐藏美食嘅念头便去了。餐厅里位置不算很多,大概有7-8张,是典型小店的格局。由厨房到出餐的动线一目了然。餐厅的墙壁贴上各款令人遐想的美食硬照,而每款菜式均配有新颖名称,和其本身较港式的印象形成强烈对比。 店里的收银处位于餐厅较入位置,旁边有着一行对联诉说店舖名称的由来:有缘相聚;欢迎再来 — 聚来。3𩠌车仔面 小辣 沙嗲汁🍜第一眼望会以为好淡味,捞匀后发现果然外表唔可以尽信!沙嗲汁嘅香口配上自己选择嘅小辣辣酱 令整个配搭充满色香味,若再加上佢哋自家制嘅菜谱,口感就更加丰富,当然刺激亦加倍🥵(菜谱好辣)我拣嘅𩠌有冬菇,猪颈肉同椰菜饺 冬菇🍄炆得好软熟 咬落去可以feel到佢嘅汁涌出来嘅感觉 个人绝对推介!猪颈肉🐽我认为不过不失 但初初点餐时幻想系泰式猪颈肉 结果发现唔系 所以有啲啲失望😗 椰菜饺🥟系值得一试 呢间车仔面铺嘅饺子好惊艳 尤其系接下来讲嘅芝士煎饺!!!双拼煎饺 (芝士粟米+韭菜
3𩠌车仔面 小辣 沙嗲汁🍜
第一眼望会以为好淡味,捞匀后发现果然外表唔可以尽信!
我拣嘅𩠌有冬菇,猪颈肉同椰菜饺
双拼煎饺 (芝士粟米+韭菜猪肉)
一开始只系纯粹想食香口野而叫 结果味道绝对系震撼!
芝士粟米饺🌽用左mozzarella cheese, 很Creamy、有浓浓的奶香同芝士味,系香港人会中意嘅芝士。当中煎嘅火侯处理得非常好,一咬落去芝士会喷泻而出,若你拉长仲可以做到拉丝效果,配上粟米食落又唔会太腻🤤 好食程度令我哋即场encore叫多左6只!
韭菜猪肉饺相比之下就较为逊色 但都系好好食 不过芝士粟米抢晒focus😛
爆浆阿华田西多士配朱古力榛子酱🍞
无错!呢间车仔面铺最特别就系佢哋有甜品供应,仲要系主打本身已经好邪恶嘅西多士, 加上洒满成块多士嘅阿华田粉,同加热后一切开就流晒出嚟嘅朱古力榛子酱瀑布! 绝对系邪恶❌邪恶❌邪恶嘅合作!
因为太有罪恶感,食左少少嘅我就决定送晒俾友人食😈
但其实食落口唔会有好死甜嘅感觉,可能因为多士炸得酥软,咬落去嘅空气感帮到佢平衡左好多,望住友人两三下就KO左佢⋯🤓