2024-07-28 1756 浏览
昨晚我哋去咗一间新派中菜馆试吓佢哋几款特色小菜,一试之下真系惊喜连连。先讲张公子叉烧,一上枱就已经闻到阵阵香味,色泽鲜红,表面闪烁著蜜汁嘅光泽。入口即化,肉汁丰富,甜而不腻,外层微微焦香,非常有层次感。秋雾卤醉虾系另一道惊喜,呢道菜用上鲜活嘅大虾,经过卤水同酒嘅细心浸泡,味道十分丰富。虾肉爽口弹牙,酒香浓郁但唔会过火,保留咗虾本身嘅甜味,食落非常清爽。奶汤云吞煲系一道好暖胃嘅菜式,尤其适合寒冷天气。奶汤浓郁香滑,每一啖都充满咗猪骨同鸡肉嘅精华。云吞皮薄馅多,内里嘅虾好爽口。公子特色冻豆腐,最特别系面上淋嘅姜醋汁,味道酸酸甜甜,带有一丝姜嘅辛辣,令到豆腐更加有味道。最后一款系XO酱翡翠海参片,呢道菜色香味俱全。海参片厚身,煮得啱啱好,保持咗弹牙嘅口感。XO酱味道浓郁,带有微辣,配上西芹。