2024-08-07 89 浏览
今次黎到尖沙咀既鸟炎屋揾好野食,一入到去觉得好有气氛,因为餐厅灯光昏昏暗暗咁就好似置身日本街头果啲居酒屋一样。野食方面由餐厅服务员推介,佢地仲好体贴咁问左我地有无食物敏感同埋有无啲咩系唔中意食先,再推荐美食比我地,佢地既态度同服务都好好。蕃茄牛油果沙律 $78我好钟意食牛油果,估唔到牛油果加蕃茄呢个配搭又清新,个蕃茄仲要好甜(因为我唔中意食酸既蕃茄),加埋秘制既沙律酱汁真系好开胃,作为前菜一流龙田炸鸡 $78个炸鸡好出色,炸浆劲薄所以炸出黎既口感系皮脆肉嫩,我自己觉得如果可以加埋泰式辣酱食应该会劲正三文鱼茶渍饭 $78呢个用左昆布汤底整既三文鱼茶渍饭真系要赞下,调味控制得好好加埋用左日本米黎做饭底,做到粒粒分明既效果,好食到我地最后连汤都清埋黑松露甜虾卷 $110一放入口已经觉得黑松露味好重好浓郁,加埋新鲜既甜虾两者既味道配搭得宜又唔会抢左啲味,好好食特制蒜蓉烧帆立贝 $50超大只帆立贝同埋落左劲多蒜蓉,烧完出黎都唔会话好干身,一啖咬落去劲juicy既感觉秘。芥末烧蚝 $49平时食蒜蓉烧蚝就食得多,第一次食芥末烧蚝,完全地盖过左平时蚝有既腥味又唔会太呛鼻黑豚片芦笋串 $58呢个串烧口感

蕃茄牛油果沙律 $78
龙田炸鸡 $78

三文鱼茶渍饭 $78
黑松露甜虾卷 $110
特制蒜蓉烧帆立贝 $50
秘。芥末烧蚝 $49
黑豚片芦笋串 $58
呢个串烧口感都几得意,咬落去D啲芦笋好爽口配埋黑豚片一齐食好清新,加埋小小柠檬汁仲惹味
大根煮 $68
罗白煮到适中既软硬度,同埋本身个罗白好甜,加埋啲汁煮得好入味,好味道。

#鸟炎屋 #日本菜 #寿司 #刺身 #串烧 #居酒屋 #尖沙咀 #香港美食 #必食 #torienya #instafood #instareels #reels #eatlifeplay #hkgirl #foodie #hkfoodie #instafoodie
@torienya
2024-08-06