2024-01-13
中菜我都算食得多,湘菜喺香港真系好少见,今日同母亲大人嚟到湾仔食呢一间位于酒店入边嘅湘菜。佢嘅装饰好特别,系行有少少西式宫廷风嘅感觉,黑白格嘅地下,加上绿色枱布嘅配色,感觉非常特别。酥炸小鱼小虾呢度餐前小菜系小鱼加小虾,加上豆豉嘅酱料,味道非常突出,而且作为餐前小菜,令到我们的胃口大开。筒子骨炖胡藕佢嘅炖汤材料非常丰富,而且非常煲得非常粉和非常鲜甜。感觉到材料是非常天然,唔会加上好多调味料,甚至味精,所以非常香。捞汁肉沫雪豆本身唔系特别钟意食青豆,但系佢呢味送将青豆嘅雪藏未完全去除咗,加埋佢嘅肉粒,口感十足,而且非常开胃。青椒拆骨肉厨师将青椒切成碎粒,加上牛肉一并炒,令到牛肉非常入味,而且口感好爽口,出色🩵紫苏炒黄瓜紫苏加上青瓜呢一个配搭非常有趣,但系又融入得非常好。只需嘅香味加上青瓜嘅爽脆,令到我哋非常之开胃。😆是日糖水雪耳红枣糖水唔会过甜,而且材料超多,每一啖都唔似饮紧水,似食紧啫喱咁。小米青棵饼呢一道系非常特别嘅甜品,外型好似三文治咁,但系咬落去好似馒头。中间有夹上小米嘅味道,非常之特别。
酥炸小鱼小虾
筒子骨炖胡藕