2020-12-09
系K11 Musea 新开既过江龙台式火锅凑凑火锅💁🏻♀️环境非常之靓 周围都有仙气飘飘既感觉🤫🤫因为打边炉菜式太多 下文抽几款同大家介绍.🎈锅底有多款锅底选择 今次我地就拣左比较大热既花胶鸡锅同胡椒猪肚鸡锅👉花胶鸡锅(单锅$198, 鸳鸯锅$138)入面系真系有鲍鱼 冬菇 鱼肚 鸡粒等材料💁🏻♀️我地叫单锅有成4只鲍鱼🤭不过就好细只既出乎意料地煲汤既鸡粒都断嫩滑🤤店员会suggest我地试左头啖汤先既因为会系最浓郁 之前加既都会系清汤而呢个汤系真系有惊喜 浓郁得黎几鲜甜🤤评分: 8.5/10👉胡椒猪肚鸡锅(单锅$198, 鸳鸯锅$138)同样系非常足料同浓郁 淡淡既胡椒味非常香同花胶鸡锅唔同既系佢会跟埋一碟生鸡肉 感觉好似抵食啲😋头啖汤入口既时候系好香既胡椒味 系咸香既感觉🤤评分: 9/10.🎈调料自助区($19pp)自助区除左有基本既调料仲有水果同小食水果方面有西瓜 蕃茄仔 蜜瓜等💁🏻♀️小食方面有中华沙律同鱼皮而个小食真系劲惊喜😍个鱼皮调味出乎意料既好 轻微既麻辣同麻香味 由于系无限refill既关系我地2个人都应该食左3-4碟评分: 8/10.🎈乳酸冰沙(免费赠送)作为免费赠送
环境非常之靓 周围都有仙气飘飘既感觉🤫🤫
因为打边炉菜式太多 下文抽几款同大家介绍
🎈锅底
👉花胶鸡锅(单锅$198, 鸳鸯锅$138)
入面系真系有鲍鱼 冬菇 鱼肚 鸡粒等材料💁🏻♀️
我地叫单锅有成4只鲍鱼🤭
不过就好细只既
出乎意料地煲汤既鸡粒都断嫩滑🤤
而呢个汤系真系有惊喜 浓郁得黎几鲜甜🤤
评分: 8.5/10
👉胡椒猪肚鸡锅(单锅$198, 鸳鸯锅$138)
同样系非常足料同浓郁 淡淡既胡椒味非常香
同花胶鸡锅唔同既系佢会跟埋一碟生鸡肉 感觉好似抵食啲😋
头啖汤入口既时候系好香既胡椒味 系咸香既感觉🤤
评分: 9/10
🎈调料自助区($19pp)
自助区除左有基本既调料仲有水果同小食
由于系无限refill既关系我地2个人都应该食左3-4碟
评分: 8/10
🎈乳酸冰沙(免费赠送)
作为免费赠送既开胃甜点 啲𩠌上哂佢先上😂😂
益力多味既冰沙 口感都几得意
评分: 7/10
🎈鸭血豆腐(免费赠送)
呢个应该属于台湾既传统野 虽然系免费但真系唔识欣赏🤭
味道较淡 豆腐系属于硬豆腐
评分: 6/10
🎈大红袍珍珠奶茶(大杯$33)/经典珍珠奶茶(大杯$27)
就算单买野饮都可以系到坐💁🏻♀️见佢专有个counter卖野饮仲以为好好饮🤭
个人而言我觉得奶茶偏甜 大红袍比经典既奶味重 两款茶底都比较淡
珍珠系冇特别既甜味 应该只系就咁煮 呢个价钱可以买到更好🌚
评分: 6/10
好食推介💁🏻♀️
🎈乌鸡肉卷($88)
见介绍既人唔多 menu都冇特别介绍 但出乎意料又几好食🤤
虽然个样唔系几靓🤣 但鸡肉嫩滑 好香既鸡肉味😋😋
评分: 9/10
🎈荔枝虾球($68)
佢系一款熟食黎架🤣但个卖相几靓所以叫黎试下 系有惊喜架
虾球弹牙 入面唔系虾丸质感 系虾胶咁爽口弹牙💁🏻♀️
外面包左一层脆米 整成荔枝咁既样
不论卖相 口感 同味道都唔错
评分: 8/10
中伏菜品🤢
🎈企鹅丸($59)
佢卖相无可否认 真系好得意啊成只企鹅仔咁 有口有脚有手
实质佢系墨鱼浆制成 同墨鱼丸差唔多
入面有少少一粒粒既墨鱼做番个口感
但可能因为为左个造型既关系 墨鱼丸既口感非常之实 好似食紧鱼糕咁
真系几差下 得个样🌚
评分: 4/10
🎈海鲜棒棒糖($59)
又系另一样造型满分但出哂事既菜色🤦♀️
其实只系将虾浆同墨鱼浆整成棒棒形状 同企鹅丸一样口感好实 淋塔塔咁
唔弹牙冇海鲜味 个味仲有少少假
评分: 4/10
🎈梅子茶冻(免费赠送)
食饱仲会上个甜点梅子茶冻解腻💁🏻♀️
有淡淡既茶香味再加左啲梅子醋 酸酸地
中间仲有粒大梅 可以中和番火锅既油腻感 好细心!
评分: 7/10
🎈总括而言
锅底好有诚意 直接当汤饮都系非常OK
价钱就真系偏贵既 但环境同服务都可以~~
食品方面就好坏参差 真系要慎选🤭
评分: 7.5/10