餐厅: 薈景
资讯:

2024-07-18 8168 浏览
前一阵子庆祝父亲节,见到湾仔荟景做紧环球海鲜滋味盛荟 主题,就去尝试下。首先海鲜会有生蚝,龙虾,龙虾钳,长脚蟹提供,呢啲都系可回本既海鲜,值得一赞。之后有日式炸物,印度美食,串烧,烧味,西式烧牛柳等等。系各个area都用左唔同烹调方式煮海鲜,日式就炸蚝,串烧就烧虾,中式就上汤虾,蒜蓉蒸蛏子,焗蚝,煎三文鱼等。不过我地就觉得贝壳类海鲜size稍为细只。日式方面除左炸蚝,有炸洋葱圈,炸鸡,天妇罗。串烧有烧虾,烧三文鱼鳍,蔬菜等。印度美食方面,有各款咖哩,烤肉卷,烧鸡,呢两样我食过系觉得好食。而印度薄饼都有两款提供,不过我同屋企人都觉得两款都偏硬,有啲难咬。刺身方面,虽然自己冇食到,但见刺身切出黎分量几足,都好新鲜咁,系要留意啲手工要再细心小小。甜品方面,是次自助餐甜品主要以环球朱古力,所以会有好多世界各地既朱古力片同朱古力粒,亦都整左啲朱古力例如松露朱古力,甘纳许朱古力。不过质感唔太滑。除左朱古力其实都有唔同味既蛋糕,甜点提供,好似系焦糖炖蛋,芝麻布甸,蓝啤梨乳酪杯,红桑子慕丝等等,蛋糕就有咖啡蛋糕,草莓戚风蛋糕,杏仁芝士蛋糕,拿破仑等等,多款选择。总结,无论海鲜种类,美食款式同煮法都有好

总结,无论海鲜种类,美食款式同煮法都有好多种,值得一试