2024-06-28
整体上:虽然同几拾年前有d分别,但系已经好过好多店铺😌。对于新一代来说,食得出同普通店有分别😌🔹清汤沙爽腩(崩沙腩)入口有牛味,件件有筋膜,朋友话软硬适中,我就钟意筋膜有d 咬口。份量够,就算自己买料煮,都唔平得几多😌配自家制辣椒油🌶️食,另一味道,辣得嚟唔会死喊,系有d 后劲辣!🔹切腩四宝捞粗面切腩 都唔错 😊鱼蛋、鱼片有质感,唔会软淋淋果种、牛丸 juicy、云吞 okay。粗面 硬度适中,啱我带点烟韧,煮得啱啱好!而且完全冇堿水味,味道除咗系甜甜咸咸嘅豉油味之外,仲带有麻油味!调味得唔错😊🔹炸鱼皮:日日新鲜炸!好耐冇见哩个白色纸袋包住 🤣,撕开纸袋,突然有种仪式感 😂鱼皮入口好脆口,卜卜脆,又有口感,唔会薄如纸。就咁食又得,浸一浸汤食又得,浸落汤耐d食又另一种风味,而且完全唔油腻!🔹蚝油菜心:菜心条条都嫩口,一睇菜茎颜色就知甜😏🔹忌廉红豆冰(少冰):on top魔鬼忌廉,红豆够软淋,整体唔会好甜🔹茶走:茶底浓郁,入口唔鞋口深蓝色砖墙,蓝白色调,简洁中带点型格,店内坐位唔多,但比旧式店铺濶落。
🔹清汤沙爽腩(崩沙腩)
🔹切腩四宝捞粗面
切腩 都唔错 😊
🔹炸鱼皮:
日日新鲜炸!
好耐冇见哩个白色纸袋包住 🤣,撕开纸袋,突然有种仪式感 😂
🔹蚝油菜心:
菜心条条都嫩口,一睇菜茎颜色就知甜😏
🔹忌廉红豆冰(少冰):
on top魔鬼忌廉,红豆够软淋,整体唔会好甜
🔹茶走:
茶底浓郁,入口唔鞋口