2024-12-04
今日同朋友庆祝生日,来到湾仔呢间好有名气嘅秋田铁板烧食正野,呢度出名食材高质全部日本新鲜直送,铁板烧师傅经验丰富,刀工纯熟,仲有惊喜环节师父即场用蛋汁在铁板画上祝福,成餐饭好似睇表演一路睇住师傅煎煮同摆盘,真系一餐赏心悦目嘅生日饭鹅肝茶碗蒸头盘鸡蛋好滑溜,配埋肥嫩的鹅肝,满满的油脂感好味!鲜活时令龙虾 活伊势海老师傅起我哋面前表演生㓥龙虾,两三下手势用铁板刀轻松切开折肉,手势好纯熟专业,再加入咗牛油同埋龙虾头嘅精华做汤汁去烧,龙虾肉入口爽滑弹牙,好新鲜好好食!原只鲜活南非鲍鱼半只手掌咁大嘅鲍鱼肉质厚实弹牙,细嫩无渣,配埋忌廉汁菠菜一齐食,好正!时令海鲜北海道元贝来自北海道嘅元贝,贝肉肉质厚实柔软,鲜甜爽滑,赞!香煎顶级鹅肝 师傅用牛油煎香鹅肝和多士,再喺上面加上菠萝同鱼子酱,净系卖相都一百分,鹅肝劲大块劲厚,入口即化,系幸福的味道!鹿儿岛霜降和牛薄烧卷双杠和牛包住香葱同埋蒜片一齐炒,淡淡油脂香,和牛入口即溶,混入香葱可以减低油腻感,好夹好好食!鹿儿岛霜降和牛厚烧 以厚切形态喺铁板上烧至微微焦香,入口好Juicy,肉质好柔嫩,必食推介秋田炒饭系佢哋自己创作嘅朝牌菜秋田炒饭,一路睇师傅表演
鹅肝茶碗蒸
头盘鸡蛋好滑溜,配埋肥嫩的鹅肝,满满的油脂感好味!
鲜活时令龙虾 活伊势海老
原只鲜活南非鲍鱼
时令海鲜北海道元贝
来自北海道嘅元贝,贝肉肉质厚实柔软,鲜甜爽滑,赞!
香煎顶级鹅肝
鹿儿岛霜降和牛薄烧卷
鹿儿岛霜降和牛厚烧
秋田炒饭
系佢哋自己创作嘅朝牌菜秋田炒饭,一路睇师傅表演佢嘅铁板烧刀工,简单嘅食材作为完结啱啱好
伊势海老 龙虾清汤
师傅将龙虾头熬煮成汤,不加味精,淡淡嘅龙虾香味好清甜,也有助解腻
红豆铜锣烧
师父即场整铜锣烧再煎香,热辣辣的红豆在口中慢慢溶化,新鲜即整特别正