2022-04-27 3754 浏览
预早左几个月book位,好开心安排到窗口位仲要有好天气。坐低后餐厅职员好用心咁介绍今日既menu,又推介左D菜式我地试。餐前面包有四款:芝麻包、法包、橄榄黑麦包同牛角包,最好食系职员推荐既芝麻包,微热松软配手工牛油超正,法包同黑麦包就略嫌硬左少少,食佢要D牙力先得。✨青咖喱冻鱿鱼丝✨摆盘同配色好似一件艺术品,由于系开胃菜,青咖喱唔系好重口个种,反而啖啖清新。✨法国生蚝伴芹菜头蓉配青苹果啫喱✨以青苹果啫喱微酸既味同醒神既绿色作为头盘,美中不足系个生蚝略带腥味,唔系我喜欢既生蚝品种。✨法国青芦笋配烟肉忌廉汁伴慢煮农场鸡蛋✨大大条青芦笋好爽好清甜,慢煮农场鸡蛋真系估佢唔到,用左一个变成蛋黄酱咁既方式去呈现。✨青豆汤伴甜蒜火腿汁配田鸡腿✨本身唔太食青豆既我,竟然都觉得呢个青豆汤好味,可惜田鸡腿肉质有D干,冇提升到个汤之余仲扣左少少分。✨鸭肉清汤配鸭肝云吞✨职员有提左一下话呢个虽然写做清汤,但其实绝对唔清,个味系非常浓、用鸭肉熬制而成既「浓汤」。而个鸭肝云吞更加惊喜,饮啖鸭汤再食粒鸭肝云吞,味觉上两者好有层次。✨法式鱼肉慕丝伴海鲜配香槟汁✨鱼肉慕丝好滑好creamy,唔讲完全唔会知系用鱼整,旁边

✨青咖喱冻鱿鱼丝✨

✨法国生蚝伴芹菜头蓉配青苹果啫喱✨

✨法国青芦笋配烟肉忌廉汁伴慢煮农场鸡蛋✨

✨青豆汤伴甜蒜火腿汁配田鸡腿✨

✨鸭肉清汤配鸭肝云吞✨

✨法式鱼肉慕丝伴海鲜配香槟汁✨
鱼肉慕丝好滑好creamy,唔讲完全唔会知系用鱼整,旁边既系小椰菜叶包蚬同鱼肉。最正系个香槟汁,唔会太酸又提鲜。

✨海鲈鱼配海鲜圆米伴藏红花汁✨
海鲈鱼肉质偏结实,唔似我地中式蒸鱼个种细滑。不过海鲜圆米先似系呢道菜既主角,圆米吸收晒用红花同虾壳等熬成既汤汁。

✨法国羊鞍伴蚕豆炖菜配烧汁✨
呢个卷状既羊鞍,就好似将羊鞍中心最软嫩既部分抽左出黎咁。四成熟都唔会太生,亦唔会有好重羊膻味。

✨香烤黄油鸡腿配法国白芦笋伴梅子汁✨
黄油鸡烤到外脆内嫩,上面有几片薄薄既白芦笋,如果切厚少少口感就更好。

✨法式草莓蛋糕伴开心果忌廉配草莓雪葩✨
草莓雪葩好味,草莓蛋糕太甜我麻麻钟意,不过夹埋上面酸既士多啤梨黎食就岩岩好(笑)

✨法式塔丁苹果批配焦糖雪糕✨
卖相精致,不过上层既苹果蓉味道偏甜,法式甜品我都系钟意睇多过钟意食。底层个酥皮做得超级松化,难怪餐厅职员推荐呢款甜品

最后Petit Four有三款,柠檬挞、自家制朱古力同芒果泡芙。呢几款反而唔会好甜几岩我,配埋佢地自家既薰衣草云尼拿茶,为呢餐生日饭划上完美句号。

餐厅职员不时会问我地对菜式既意见,整个用餐体验都好nice同好有亲切感。走既时候大家仲不忘讲生日快乐,有种宾至如归既感觉,Caprice既服务真系冇令我失望❤️