2024-11-23
今次去到素某so'N,试佢地嘅素食,参加佢地活动。呢个疗愈品牌除左有开工作坊,帮大家都市人探索自我、释放情绪、提升沟通技巧之外,呢度都系一间全素餐厅。创办人除左想做身心灵所谓比较「虚」嘅嘢之外,「实」就系食得落肚嘅健康食物啦!等紧活动果阵,有饮热茶,各位朋友完左活动之后,除左饮茶之外,都有帮衬佢地个午餐,之后就算只拣一款点心,最平果款餐都够饱。等待食物嘅过程,可以睇下呢度装修。张枱打磨得咁靓,原来呢张枱都有环保嘅成份。舖头同#重光造作 合作,枱系台风倒塌嘅树木,门柄就系湾仔码头翻新,拆出来嘅木,仲系相当实净。入面仲有间房仔有竹坐垫、颂钵俾人冥想疗愈添,愈来愈钟意呢间嘢。舖头入面有四款茶,由淡至浓,可以代表人生唔同阶段,都可以代表四季。新派饮法类似cafe,有参考咖啡逻辑,但呢度除左烘焙、温度之外,仲可以玩味道。店主去左杭州学习呢种特别冲茶技巧。冲茶嘅时候,水温一样,第一泡 45秒,第二泡一分钟就要饮,唔系等太耐会变苦。但落茶叶之后,#嫩芽 要完全关实茶壶盖; 展开 打开1/3盖;扬眉 打开一半;安逸 就要完全打开,我地今次试左两款热茶。嫩芽 $68花香生乌龙,主题风味系柚花、橙花、金玉
嫩芽 $68
花香生乌龙,主题风味系柚花、橙花、金玉兰,草本加入单从、欧薄荷、香茅、桂枝,闻落香茅味好重,不过饮落系清淡清凉,可以表达初出世间嘅心情。我地呢枱普遍嘅评价,系饮好过闻。
扬眉 $78
姜花香单枞 × 正山小种 ,主题风味系烟熏、肉桂、丁香,草本加入单从姜花香、甘草、咖啡果皮、薰衣草同杜松子。第一啖试到咖啡果皮嘅烟熏味,之后薰衣草同甘草嘅甘甜味道最出。热饮嘅味道,比较钟意呢款。
一点心午餐 $158
可以选择饺子或者面
梅渍车厘茄
好多人唔习惯食生番茄,怕有阵草青味。我再犀利啲,连甜啲嘅车厘茄都食唔到,呢度用话梅浸住,保留车厘茄肉爽口嘅口感,但外皮已经浸软,青味都清走,取而代之系话梅嘅香甜,最后我一个人食晒。虽然经过腌渍,但原来黄色系会无红色咁浓味嘅,你地下次试下!
饺子
唔系同朋友交换,都唔知原来咁正。外皮好薄,但馅料丰富,有椰菜、白菜、粉丝、木耳同红萝卜,材料好清,但味道已经好足够。
素面
红菜头素面配西兰花浓汤,呢度系一间全素餐厅,完全无蛋奶都可以令汤非常creamy,肯定落左一番功夫。浓汤上面材料相当丰富,冬菇、甘笋同意大利青瓜都有轻轻炒香,比饺子浓味少少,食惯大鱼大肉嘅都市人都会习惯。当然粉红色面条同各种蔬菜,加埋都更适合打卡🥰
春:茉莉菊花雪梨冻
茶可以代表人生四个阶段,又代表四季。而四季都有对应甜品。雪梨菊花煲嘅凉茶,加入茉莉花同白凉粉,变成类似啫哩嘅甜品,一啜就得。
嫩芽拿铁(冻) $68
呢杯比热茶多左啲装饰,适合打卡之外,加入鲜奶,原来更易入口。
秋:栗子 $78
非常落本地用左日本枫叶适合打卡,甜品本身非常creamy
*颜色心理学 x 扎染工作坊*
*时间*: 12:00 - 14:00
*内容*: 探索颜色对情绪的影响,体验#扎染艺术
*费用*: $380 已包括一份茶饮,二人同行,原来系$60
今次活动嘅导师就系创办人Hazel ,除左系设计师之外,都有国际香薰治疗资历,所以令今次体验多左好多心灵元素,更加舒服。今次嘅参加者都钟意身心灵,所以冥想之后,唔系睇心理学嘅颜色,而系睇灵魂颜色。有人气场绿色,有人橙色,我系浅蓝色,系孩子的爱,我就系孩子,大家觉得点呢?睇完颜色,就要学习技巧啦!第一幅作品,睇到大家心灵好健康,虽然颜色多,但都系聚焦嘅。
第二次冥想之后,就做另一幅作品,大家将来想过嘅生活。