2020-11-21 1289 浏览
今日系铜锣湾行下街,行下行下行到去天后,如果系地铁站行3-5分钟左右,有栋新开嘅金轮新天地嘅大厦,上面3楼新开左间大etna,食西餐。一入到去气氛好舒服同埋都算大地方,而且仲有outside可以坐,不过食晚饭就perfer坐入面,饮野倾计就prefer坐出面,都好有mood。今次系黎食生日饭,食少少特别D嘅野,我地order左3个starter,2个main dish,2个dessert同埋2杯野饮。Starter:Boneless 7 Spice Chicken Wings - yuzu gremolata $118好好食,鸡翼好贴心咁去左骨咁烧,而且3串2个人都好够食,加上个辣汁好特别,好惹味,鸡翼出色!Tuna Carpaccio - smoked artichoke, mustard oil, red pepper juice $158呢一个真系好有惊喜,吞拿鱼加埋碟边个汁,好好味!唔会好腻,而且鱼嘅鲜味好出。日本西菜嘅fusion真系好正,加上餐厅好似系改良左个汁,做左个fresh D嘅汁所以食落去真系一旧系口好回味个感觉。如果唔怕食鱼生真系要叫一次去食,真系一试

Starter:

呢一个真系好有惊喜,吞拿鱼加埋碟边个汁,好好味!唔会好腻,而且鱼嘅鲜味好出。日本西菜嘅fusion真系好正,加上餐厅好似系改良左个汁,做左个fresh D嘅汁所以食落去真系一旧系口好回味个感觉。如果唔怕食鱼生真系要叫一次去食,真系一试难忘。

Warm Poached Prawns - lemon oil, chilli jam, raw zucchini $158
大虾都整得好好食,好有惊喜,而且starter真系比较特别同埋用左柠檬油,会fresh啲!比起用橄榄油个油腻感会冇咁重。虽然影左阵相冻左少少,不过都好好食。

整体呢几个starter都好满意!😋👍🏻

Main Dish:
Seafood Bouillabaisse - sea bass fillet, clams, shrimp, lobster broth $ 328
用龙虾汤做汤底,加埋大虾,蚬,鱼同埋有D豆蔬菜做配菜好入味,不过男朋友唔系太中意食豆,我就连D配菜都食埋。龙虾汤好浓味,而且大虾肉质都好新鲜,最后我地饮晒个汤,好食!

Brant Beef Tri Tip Steak - oregano-tomato, dates $398
五成熟牛肉好淋身,而且好有牛味!虽然份量唔太多,不过食下食下都几够饱,同埋个D配菜都好好食,解左平时食肉果款腻嘅油脂感,肉质真系几唔错!

Dessert
Sicilian Cannoli $78
外面皮由炸出后整成,卷住牛油果雪糕馅,加埋少少牛油果嘅脆脆,口感几特别!加埋我地第一次食呢一款甜品感觉好新鲜,因为平时都系食cake果D,呢一个真系好特别,而且又唔系好腻。女朋友好钟意!

Rhum Baba $88
Rum酒加埋热情果汁,呢一个男朋友就好中意,酒味嘅甜品食落好特别,虽然酒精味唔系好浓,加埋热情果同cream,系一个好特别嘅match。

Drink
野饮唔记得左叫咩名,一杯系Lemonade另一杯唔记得左,有D橙味,几女fresh,影相又靓,相当吸引。

Overall嚟讲系地铁站行几分钟就到,相当方便,而且位置都比较清静,同朋友黎倾下计可以坐outside好有情调,而坐inside都好有feel,俩口子真系黎拍下拖,又唔系太热闹嘅地方,真心一定会再黎!
2020-11-09
庆祝纪念