2023-11-21
香港人最爱扫街,我当然都唔例外。早排经开深水埗桂林街见到有间比较有特色嘅食店,就系筲箕手工河粉。门口有个筷子夹住啲筲箕河粉嘅模型劲过瘾🤪,就系因为咁比佢吸引咗🤩。 老板介绍咗佢哋嘅招牌手撕鸡筲箕河粉,河粉严选梯田糙米,磨超过1800次,令啲米浆细腻丝滑再蒸,河粉滑不溜口,食落去直滑落喉咙。鸡丝嫩滑幼细,另加配料青瓜丝🥒(加$3)同菜脯粒(加$5),口感更爽脆。再配合埋店舖秘制酱汁,呢个酱汁绝对系灵魂所在,令成个味道提鲜,食落更加滋味🤤。 豉油王炒面炒得几香,豉油味浓,面质爽口。 小食火鸭丝碗仔翅必食,劲足料,好多火鸭丝,另外唔少得冬菇丝、粉丝同埋木耳丝,食完一碗大满足😋! 豆浆系自家磨制,豆味浓郁,最紧要味道唔会太甜,啱晒追求健康嘅朋友们。
豉油王炒面炒得几香,豉油味浓,面质爽口。