2019-06-01 3477 浏览
朋友推介的Sabor Spanish Touch 主打西班牙菜的私房菜, 西班牙厨师主理 ,订位时餐厅会跟你沟通建议的餐单 , 若然有咩唔食或想食啲咩特别的西班牙菜式可以直接同佢deal, 当然佢会报埋价钱畀你。Drink Menu今晚我同朋友的Chef Tapas menu ($1,060 /2人);1.Gazpacho x 2 (2 select 1)2.Clams in fish sauce x 13.Grilled cuttlefish with green aioli x 14.Stuffed squid in black ink x 15.Portobello mushroom benedict x 16.Chorizo in Apple Cider x 1 7.Tiramisu Foam with homemade Pineapple Gelato x 2 (2 select 1)Starter (free) ~ 蕃茄蒜溶酱配爆脆多士Clams in fish sauce用新鲜鱼骨淆制的鱼汤做汤底,有鱼鲜,用黎煑新鲜肥美的花甲, 花甲肥大肉嫩,咸鲜非常。Grilled c

Drink Menu

1.Gazpacho x 2 (2 select 1)
2.Clams in fish sauce x 1
6.Chorizo in Apple Cider x 1
Starter (free) ~ 蕃茄蒜溶酱配爆脆多士

Starter (free) ~ 蕃茄蒜溶酱配爆脆多士

Clams in fish sauce
Clams in fish sauce

墨鱼粒配蕃茜蒜溶mousse很特别的配搭,墨鱼粒以香草、酱油、辣油及橄榄油炒香,粒粒爽嫩弹牙,完全唔韧。

Mousse以新鲜蒜头、香茜及cream 打成幼滑的mousse,有少许蒜的辛辣及香茜的清新,甜品mousse, 原来用中国炒𩠌香料打造的mousse拈食物系咁过瘾,令墨鱼粒即时高档左,出得大场面左, 一个字"得”

Stuffed squid in black ink
Stuffed squid in black ink

鱿鱼内让有猪肉、干菌及木耳粒,墨汁很creamy 及浓滑 ,有少许微微的甜味及沙律酱那种微甜微酸,味道好难形容,总之鱿鱼拈满墨汁后原只放入口食最正,猪香、菌清优、木耳爽混合埋墨汁味道,味道 ichiban

Portobello mushroom benedict
Portobello mushroom benedict

成日都觉得焗啡菇好正, 口感爽脆, 菇汁清香,Sabor Spanish Touch加上熟透洋葱及40%水漾蛋,令啡菇香甜滑口, 拈埋酸香的陈醋汁伴食更美味。

Gazpacho
今晚有两款汤选择 ,西班牙冻汤或磨菇忌廉汤, 菇汤成日有机会饮, 我拣咗比较少机会饮到的西班牙冻汤。
Gazpacho

呢碗西班牙冻汤绝对系剌激胃部之选,有究研指出冻汤的排毒能力比起饮果汁更高出几班,入口强烈生蒜辛香,还有鲜姜蓉香辣,蕃茄及柠檬酸,还有青菜的清新‚ 味道非常强烈有层次, 汤还放了脆脆烤面包粒增口感。

Chorizo in Apple Cider
6. Chorizo in Apple Cider

用Apple Cider 煮西班牙肠? 咁得意? 西班牙肠本身太浓味及偏咸, 西班牙肠完全食唔出有Apple Cider味道,饮些少汁才发现Apple Cider的影踪,西班牙肠幸好个汁用Apple Cider煮过 ,Cider 的甜酸中和咗不少咸味, 否则呢味会超咸啰。

雪糕不是幼滑型,用新鲜菠萝自家制, 果香较重, 少奶味, 有粒粒微细的新鲜菠萝肉, 好味。

Tiramisu 上层幼滑, 下层口感结实, 一定要一羹毕到底, 然后一啖入口, 咁先至可以使到软硬交替既口感, 雪糕及Tiramisu 甜度适中,不偏甜,可取。

很特别的一餐西班牙私房菜 , 我仲以为是夹杂了欧洲烹调方法的西班牙 fusion菜, 因为我去西班牙食咗十日八日.....一日餐西班牙菜, 又好似冇食过佢哋嘅味道, 抱住八卦嘅心态问服务员是否属实, 哈哈又估错, 服务员话师傅系西班牙南部出身,除咗甜品外, 基本上菜色都系沿用返西班牙南部嘅煮法。