2017-11-17
我系火锅狂人,好钟意打边炉,幸好家人朋友都有共同喜好,每个秋冬都会疯狂打·边·炉。屋企人今次揾到间尖沙咀私房菜,本来谂住食小菜,点知见到有边炉打就即刻话食火锅,我当然奉陪。 辉哥私房菜位处大厦一楼,系冇䢂搭架,要食好野就先要行一层楼梯消吓脂先~ 上到嚟门口就见到块「集邮」板,有唔少明星食客嘅相同埋签名。大厅只有五张枱,都几细,真系私窦格局咁,大班人嚟绝对可以包晒全场开心gathering。亦有VIP房。火锅配料选择列晒喺一张纸度。每日有唔同新鲜海鲜供应︰茶位连酱料费每人$20,提供非一般茶水,店员话壶茶叫做「火麻茶」,对身体好好,又消脂又健康……饮完又唔会训唔著,阿妈听完即刻饮返杯。味道几特别,清清地,又带小小火麻仁味道。杏汁猪肺锅$88一嚟到有啲失望,同想像中好唔同,虽有都有啲奶白色,亦有杏仁味,但唔系浓浓嘅杏汁。猪肺份量多,锅底有好多南北杏,又加左啲西洋菜。阿妈话呢个汤更似佢平时煲开嘅「西洋菜南北杏蜜枣猪肺汤」!特级安格斯牛颈脊(大)$298排到好靓,满满雪花纹,入口嫩滑浓牛味,的确系靓牛! 每片都系手切,切到同一大细同一厚度,仲要起双飞咁切,刀工真系劲!!新鲜鹅肠$88唔系度度有
亦有VIP房。
火锅配料选择列晒喺一张纸度。
每日有唔同新鲜海鲜供应︰
杏汁猪肺锅$88
特级安格斯牛颈脊(大)$298
新鲜鹅肠$88
唔系度度有得食,爽口弹牙大大条,记得放入火锅筛入边煮,亦都唔好烚得过长时间,越煮系会越缩同越韧!
瑶柱贝鲍滑$78
第一次食,嚟到都几大份。食唔到有贝鲍粒,感觉似墨鱼滑,上面铺满好多瑶柱,加埋几鲜味,唔错。
黑松露墨鱼滑$88
呢个我好钟意,离远已经闻到好香黑松露味。墨鱼滑上面铺左一大pat黑松露酱,好夸张! 黑松露味同墨鱼滑好夹。
新鲜黑柏叶$88
极难食得到,屋企附近街市都冇得卖,要订先会有货,仲要通常都订唔到。虽然黑色卖相唔讨好,但黑柏叶冇经过漂白,梗系健康啲。夹起就知好有弹性,入口俾白柏叶更弹牙,识食梗系食黑柏叶啦。
新鲜紫淮山$48
店员大力推介,唔见其他餐厅有,我地都系第一次听! 上网查一查,原来系宝嚟,有抗癌作用、降血压降血糖、益脾、益肺、益肾,系淮山嘅加强版,啱晒老人家,即刻叫左碟试吓。
质地粉粉地,同一般淮山相近,但就多一份甜味。因为新鲜冇雪过,唔驶渌好耐,好快就腍。千祈唔好渌太耐,最好用 火锅筛渌,因为熟左好松化,好易煮到溶晒。
招牌炸响铃$48上台时仲系热,又薄又脆,吸汤神器,非常正! 一篮八件,浸2秒就够晒数! 因为新鲜炸起,唔放汤斋食都得~
唐生菜$38
冇细分,只系切开几件,烚起嚟唔系咁方便。
店员全晚都紧贴服务,仲极有礼貌兼有笑容,抵赞! 而家九点前入座有九折(九点后仲有八五折呀),即系今餐变相唔驶加一~