2016-10-20
哩间东海应该之前装修过, 比我两年前黎食既时候靓左好多, 系THE ONE 食饭, 其实个VIEW 都几靓, 咁啱安排左我地坐窗口边....GOOD!而家用汇丰咭去东海食大闸蟹套餐有85折, 价钱上都接受! 比系其他出边既大闸蟹套餐, 东海既套餐价钱都算叫做平! 但佢只写明系江苏大闸蟹, 冇写明系黎之边个湖! 我地叫左个 $388/位 套餐, 包左两只蟹!小食: 虾片, 淋既...可能已经放左出黎好耐!每次黎东海食大闸蟹都会见到只咁有心思既碟!叫完冇耐, 好快就上左个炖汤"山珍佛跳墙", 个汤好清甜, 有三四旧花胶, 准山, 冬菇!系我地饮紧汤既时候, 好快就已经上埋小龙饱, 同埋三只蟹, 搅到我地要快快手饮埋佢, 如果唔系只蟹冻左唔好食, 我地即刻同佢讲, 第二转既蟹等我地叫先好上枱!"大闸蟹粉小龙包" 每位两粒, 老实讲, 唔系好食到蟹粉味, 皮就够薄, 冇穿, 能够包住肉汁!第一转既蟹同第二转既蟹 size 分别不大, 我念大约都系得4両, 偏细, 入面亦都唔系太多膏, 啲膏又唔甜! 两只都系公黎, 唔知可唔可以要求一公一乸呢?系我地差不多食完第一转蟹时, 第二转已经自动送上枱啦
小食: 虾片, 淋既...可能已经放左出黎好耐! 每次黎东海食大闸蟹都会见到只咁有心思既碟! 叫完冇耐, 好快就上左个炖汤"山珍佛跳墙", 个汤好清甜, 有三四旧花胶, 准山, 冬菇! 系我地饮紧汤既时候, 好快就已经上埋小龙饱, 同埋三只蟹, 搅到我地要快快手饮埋佢, 如果唔系只蟹冻左唔好食, 我地即刻同佢讲, 第二转既蟹等我地叫先好上枱!
"大闸蟹粉小龙包" 每位两粒, 老实讲, 唔系好食到蟹粉味, 皮就够薄, 冇穿, 能够包住肉汁! 第一转既蟹同第二转既蟹 size 分别不大, 我念大约都系得4両, 偏细, 入面亦都唔系太多膏, 啲膏又唔甜! 两只都系公黎, 唔知可唔可以要求一公一乸呢? 系我地差不多食完第一转蟹时, 第二转已经自动送上枱啦, 即系其实我地之前既要求系冇意思既! 所以大家食第一转蟹既时候要加快速度! 再黎就系一次过上晒, 乌冬, 蒜蓉包, 同菜
"酸辣汤手打乌冬" 一上到枱第一个感觉乜唔系酸辣汤咩? 点解个样似清汤既, 饮一啖, 得好淡既酸味, 好少既辣, 原来所谓既酸辣汤, 唔系我地念既平时上海舖食既酸辣, 只系有酸辣菜甫+辣椒仔既汤底!反而个乌冬煮得唔错, 有少许弹牙! "生拆大闸蟹粉蒜茸包 (每位2件)", 同小笼包一样, 蟹粉唔香, 蒜茸包唔够脆, 有啲淋, 唔知系唔系已经焗起左一段时间呢?
"金汤灼时蔬", 系菜心黎, 啲菜有少许老, 但系都甜既! 最后系"姜茶汤丸" 有三粒, 馅系黑芝麻, 唔够姜味, 不太甜, 汤丸都包得几好, 皮既厚度适中, 唔会话过厚或啫系馅料得好少个只! 三粒刚刚好!