5天前
今次嚟到呢间主打烧鸟料理嘅日式串烧店~呢度仲有好多唔同嘅罕有部位,真系大开眼界!一嚟就有5款唔同嘅调味,有我大爱嘅山椒粉,开心!另外个咖喱盐都正~烧鳕鱼干 - 脆口下酒小食~简简单单食住睇师傅即席炮制个款串烧最爽鸡心 - 睇下个颜色火喉拿捏得好,入面仲系粉粉嫩嫩~ 味道浓郁鸡心同山椒粉系好夹!鸡肉软骨棒 - 钟意佢入面嘅软骨令口感更加多样,同埋一定要点埋佢哋嘅月见酱汁,提鲜得嚟仲会更滑口鸡颈肉 - 猪颈肉就食得多,鸡颈肉就好少见。肉质紧实有弹性,鸡肉味都浓郁~唔错几有惊喜鸡上脾肉 - もも呢个位系肉厚腍滑又多汁,再加埋个脆脆嘅鸡皮~一次过两种享受鸡食道 - 真系估唔到竟然食到食道都食到(烂烂 gag lol)口感爽弹脆,好有咬口,够晒特别水牛芝士烟肉卷 - 水牛芝士烧到半融加酥脆烟肉本来已经系邪恶嘅绝配,个亮点系加咗啲紫苏叶即刻令个香气加倍,油腻感大减~福冈秋葵 - 烧过嘅秋葵平时入面黏黏嘅口感会比较减退,感觉上比较清爽唐辛子 - 又系去日式串烧一定会点嘅辣椒仔,外皮薄,略带甜味同微微苦,有辣椒嘅香但味道唔辣可以放心食用酱油烧饭团 - 酱油香气满满,饭团烧得外脆内软,最紧要加埋紫菜嘅咸
鸡上脾肉 - もも呢个位系肉厚腍滑又多汁,再加埋个脆脆嘅鸡皮~一次过两种享受 鸡食道 - 真系估唔到竟然食到食道都食到(烂烂 gag lol)口感爽弹脆,好有咬口,够晒特别 水牛芝士烟肉卷 - 水牛芝士烧到半融加酥脆烟肉本来已经系邪恶嘅绝配,个亮点系加咗啲紫苏叶即刻令个香气加倍,油腻感大减~ 福冈秋葵 - 烧过嘅秋葵平时入面黏黏嘅口感会比较减退,感觉上比较清爽 唐辛子 - 又系去日式串烧一定会点嘅辣椒仔,外皮薄,略带甜味同微微苦,有辣椒嘅香但味道唔辣可以放心食用 酱油烧饭团 - 酱油香气满满,饭团烧得外脆内软,最紧要加埋紫菜嘅咸香~嘎吱嘎吱好滋味 抹茶蕨饼 - 凉凉嘅蕨饼滑溜又烟靭,抹茶嘅淡雅微微甘甜~系一个完美嘅 Ending~