话说我同朋友都超中意食鸡🐓所以当我地-收到风铜锣湾有间主打鸡串烧既楼上日式串烧店,就急不及待咁过去试吓😍呢间串烧店真系冇梨错🤩好多唔系周街都有得卖既鸡只部位eg:提灯、鸡心管、鸡颈肉、鸡脚筋..呢度都有得食🤤除咗鸡类,牛肉、猪类、海鲜、蔬菜、炸物呢度亦都有👍🏻唔会净系得鸡食咁单-😍餐厅以啡色木系为主,日式居酒屋嘅风格👍🏻场内仲有块好大既透明玻璃可以比你睇住师傅系炭炉面前不停用扇拨火,将串烧🔥烧到串串金黄流油;睇到我口水都忍唔住流出梨🤤我地食左:👉🏻✨提灯✨ $38提灯系指鸡卵巢结合未孵化的蛋既组成物;穿系竹签上面望落就好似系一盏提著既灯笼,所以命名为提灯。咬落去瞬间爆发出既蛋黄香同鸡肉鲜香真系令人-试难忘👍🏻-试爱上👍🏻✨鸡心管✨ $40喉管咬落去软软脆脆,接近鸡心既口感,但系比鸡心更弹牙甘甜✨鸡脚筋✨ x2 $58鸡脚筋是鸡脚上的关节,口感筋道,香而不腻👍🏻✨鸡颈✨$34因为鸡颈呢个部位经常活动既关系,肉质比较紧实,鸡味超浓✨鸡爽肉✨$42脂肪含量少、口感细嫩又Q弹✨鸡软骨✨ $30咬落去焦焦脆脆,咸咸香香好香口✨鸡翼✨ x2 $58外脆内滑,咸香扑鼻,实在惹味🤤✨鸡皮✨ x2 $6

我地食左:👉🏻

✨提灯✨ $38

✨鸡心管✨ $40

喉管咬落去软软脆脆,接近鸡心既口感,但系比鸡心更弹牙甘甜

✨鸡脚筋✨ x2 $58

鸡脚筋是鸡脚上的关节,口感筋道,香而不腻👍🏻

✨鸡颈✨$34

因为鸡颈呢个部位经常活动既关系,肉质比较紧实,鸡味超浓

✨鸡爽肉✨$42

脂肪含量少、口感细嫩又Q弹

✨鸡软骨✨ $30

咬落去焦焦脆脆,咸咸香香好香口

✨鸡翼✨ x2 $58

外脆内滑,咸香扑鼻,实在惹味🤤

✨鸡皮✨ x2 $62

烧到脆卜卜咁,道酒-流

✨鸡肾✨ $38

口感弹牙烟韧,有咬口

✨椎茸免冶鸡肉✨$38

冬菇独有浓郁既甘香加上味道相对较淡嘅鸡肉,味道由浅入深,层层递进,颇有层次

✨A4盐烧和牛三角腩✨ x2 $ 156

和牛油香满满,口感油润,嫩滑juicy,咸香之余牛肉味仲好浓

✨麻薯卷✨ $36

麻薯搽上咸中带甜既酱汁烧到外皮脆哂,内里烟韧软绵,味道咸咸甜甜,几特别

✨味淋鱼干✨$48

鲜鱼以味醂腌制后烘干,味道甜甜地,口感有d似烧鱿鱼,愈食愈香

✨海老卷✨ x2 $96

用薄猪肉片包裹住剥好壳既鲜虾,又鲜又香,入口方便,值得-试

✨炭烧白鳝✨x2 $136

厚薄适中,爽口皮脆无细骨之余仲好鲜👍🏻

✨青椒仔✨$32

口感清爽唔会辣,一口-个好过瘾

饮品叫左:👉🏻

✨菠萝青柠梳打✨ $38

酸酸甜甜又唔会好甜,青柠味比较特出,味道清新又解腻

✨酒精莫希托✨ $42

新鲜薄荷叶加上柠檬再配埋朗姆酒同苏打水调制而成;薄荷味重,清爽消暑👍🏻

呢度d串烧全部都系即叫即烧,上枱既时候全部都热辣辣:炭炉d炭仲要系备长炭,烧出梨串串都好重炭香味👍🏻加上好多比较稀有既鸡只部位系呢度都可以食到,真心值得推介丫😍

🐔炭火地鸡Yakitori25

📍 铜锣湾登龙街28号永光中心15楼

(港铁铜锣湾站B出口)